Jak przygotować smaczne kanapki wegetariańskie Monte Cristo?
Jak przygotować smaczne kanapki wegetariańskie Monte Cristo?
Zdarza się, że niektórym wegetarianizm kojarzy się z jedzeniem tylko sałaty, co jest oczywistym błędem. Istnieje wiele posiłków wegetariańskich, które mają zachwycający smak. Wśród nich znajdują się również kanapki – zwłaszcza jedna z najbardziej znanych, kanapka Monte Cristo. W oryginale wysypuje z dodatkiem szynki, lecz warto zmodyfikować tę wersję.
W kanapce znajduje się sporo składników odżywczych, w tym witamina A oraz witamina C.
Jakie składniki są potrzebne?
Żeby kanapka Monte Cristo w wersji wegetariańskiej była dobra i zdrowa, konieczne jest zaopatrzenie się w następujące składniki:
* 8 kromek chleba pełnoziarnistego,
* 4 szklanki szpinaku,
* 1 szklanka papryki przypieczonej,
* 2 małe awokado,
* 4 jajka,
* 1/4 szklanki mleka,
* 3/ szklanki serka ricotta,
* 1 łyżka musztardy,
* 1 łyżka bazylii suszonej,
* czosnek granulowany,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Jajka wbić do miski, dolać mleko, po czym ubić wszystko dokładnie trzepaczką do jaj. Po ubiciu odstawić miskę na bok i sięgnąć po drugą miskę. Przełożyć do naczynia serek ricotta, po czym doprawić musztardą, czosnkiem, pieprzem, solą. Wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie aromatyczna, jednolita masa. Wsypać bazylię i jeszcze raz zamieszać.
Krok drugi
Awokado obrać ze skórki, przeciąć na pół i pozbyć się pestki. Pokroić na cienkie plasterki. Każdą z kromek chleba posmarować masą z serka, a na nią nakładać awokado, paprykę oraz kilka listków świeżego szpinaku. Całość zakryć drugą kromką chleba, serkiem w dół. Docisnąć delikatnie.
Krok trzeci
Na czystej patelni rozgrzać olej. Przygotowane kanapki maczać dokładnie w masie jajecznej i kłaść na patelnię. Smażyć 3 – 4 minuty z każdej strony, żeby potrawa uzyskała ładny brązowy kolor. Od razu po przypieczeniu kanapek na patelni, podawać, ponieważ kanapka Monte Cristo najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego i na zdrowie!