Zabawne kanapki z pomidorowymi biedronkami – jak je zrobić?
Zabawne kanapki z pomidorowymi biedronkami – jak je zrobić?
Wesołe śniadanie sprawia, że ma się więcej energii do działania. Czy to dla siebie, czy dla dziecka warto zadbać o odrobinę rozrywki podczas posiłku. Po skorzystaniu z pomidorów i po zapoznaniu się z podanym w artykule pomysłem, można zacząć wcielać w życie i tworzyć pomidorki na kanapkach. Niewielkie, a cieszy dużych i małych.
Niezbędne składniki spożywcze
Przed przystąpieniem do działania niezbędne jest zakupienie wszystkich niezbędnych i świeżych produktów spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 1 opakowanie pomidorków cherry,
* 1 bagietka,
* 1 opakowanie łososia wędzonego,
* masło,
* pęczek pietruszki,
* czarne oliwki,
* majonez,
* wykałaczka.
Krok pierwszy
Bagietkę pokroić na małe kromki. Wszystkie podpiec delikatnie, aby zarumieniły się nieco w piekarniku lub na patelni albo na elektrycznym grillu. Każdą z kromeczek posmarować masłem, po czym ułożyć na niej kawałeczek wędzonego łososia oraz 1 – 2 kawałeczki natki pietruszki.
Krok drugi
Pomidorki cherry umyć. Przekroić je na pół, po czym odciąć niewielką część jednej ze stron pomidora, żeby była płaska. Z drugiej strony wyciąć mały trójkącik, żeby pomidorek przypominał skrzydła motyla. W taki sam sposób przygotować pozostałe warzywa.
Oliwki odsączyć z zalewy ze słoika albo puszki. Pokroić je pionowo na pół, a następnie wzdłuż, żeby uzyskać ćwiartki.
Krok trzeci
Połowę uzyskanych kawałków oliwek pokroić na jeszcze mniejsze części. Następnie wykałaczką podziurkować pomidorki i w wykonane dziurki delikatnie wepchnąć małe kawałki oliwek. Gotowe skrzydełka kłaść na kanapkach z bagietki. Ozdobić ćwiartkami oliwek, które będą głową owadów. Jeżeli chce się nadać biedronkom więcej wyrazu, można zrobić im oczka z majonezu, lecz nie jest to niezbędne. Biedronkowe kanapki podawać od razu.