Jak przyrządzić dobry sos waniliowy?
Jak przyrządzić dobry sos waniliowy?
Sos waniliowy jest bardzo dobrym urozmaiceniem licznych deserów, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Lody, ciasta, ciasteczka, torty, bita śmietana na kawie smakują znacznie lepiej, jeżeli doda się do nich odrobinę słodkiego sosu z wanilii. Oczywiście najlepiej sprawdzi się sos zrobiony w domu, w którym nie będzie dodatkowych substancji chemicznych, które mogłyby skazić jego smak.
Jakie składniki są potrzebne?
Aby samodzielnie stworzyć dobry sos waniliowy, niezbędne przygotowanie dobrych składników spożywczych, pomiędzy którymi powinny znaleźć się:
* 200 ml śmietanki 30%,
* 100 ml mleka,
* 3 żółtka,
* 3 łyżki cukru pudru,
* 1 laska wanilii.
Krok pierwszy
Do rondelka z grubym dnem przelać zarówno śmietankę, jak i mleko. Zamieszać delikatnie i postawić garnek na piecu, włączając niewielki płomień pod nim.Laskę wanilii przekroić w połowie, ale niekoniecznie rozdzielając ją dokładnie na dwie części. Nacięcie ma pozwolić na wydobycie znajdujących się wewnątrz ziarenek. Należy wydrążyć je końcem noża.
Krok drugi
Zarówno samą laskę wanilii, jak i ziarenka wrzucić do mleka ze śmietanką. Podgrzewać, jednak nie zagotowywać. Mleko ma być ciepłe, jednak gdy pojawią się jakiekolwiek symptomy gotowania się, należy szybko zdjąć garnek z pieca.Jajko rozdzielić na białko i żółtko, przekładając do osobnej miski. Dosypać do nich cukier i zacząć ubijać trzepaczką na puszystą masę.
Krok trzeci
Gdy mleko będzie gorące, wyjąć z niego laskę wanilii. Zdjąć z palnika i zacząć powolnym, małym strumieniem dodawać miksturę do jajek z cukrem. Nie zaprzestawać mieszania trzepaczką aż do połączenia się obu elementów. Gdy już będą wymieszane, ponownie przelać całość do garnka i postawić na małym gazie. Podgrzewać aż do uzyskania odpowiedniej, nieco gęstszej, lecz wciąż płynnej konsystencji sosu. Sos waniliowy może być używany praktycznie do wszystkich słodyczy, zarówno na zimno, jak i na ciepło.