Jak zrobić doskonałą mrożoną herbatę z bazylią?
Jak zrobić doskonałą mrożoną herbatę z bazylią?
Sama woda to nie zawsze to, na co ma się ochotę. Gdy nadchodzą upały i wzrasta ilość spożywanego napoju, warto mieć w lodówce coś jeszcze. Tym „czymś” może być mrożona herbata z dodatkiem bazylii. Wydaje się, że to dziwne połączenie, lecz nic bardziej mylnego. Jest smaczne, orzeźwiające, a dzięki bazylii ma niezwykły ziołowy smak, który odświeża całe ciało. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, spróbuj.
Niezbędne składniki spożywcze
Pierwszym etapem przygotowania smacznej herbaty jest przebranie niezbędnych do tego składników, czyli:
* 1 litr + 250 ml wody,
* 8 torebek herbaty,
* 1 szklanka liści bazylii,
* 3/4 szklanki cukru,
* 1/2 kg truskawek,
* limonka,
* kostki lodu.
Można przygotować również kolorowe akcesoria, aby podana herbata była bardziej atrakcyjna, czyli: kolorowe szklanki, słomki, a nawet parasolki do drinków.
Krok pierwszy
Zagotować w czajniku 1 litr wody. Do dzbanka wrzucić wszystkie torebki herbaty, po czym zalać je gorącą wodą, odstawiając do zaparzenia. Do garnuszka wlać 250 ml wody i zacząć podgrzewać na palniku. Wsypać do garnka cukier. Zamieszać i doprowadzić do jego rozpuszczenia się.
Krok drugi
Zdjąć cukrowy syrop z palnika i wrzucić do niego świeże listki bazylii, wcześniej przepłukane pod zimną wodą. Przykryć garnek talerzykiem lub innym płaskim naczyniem, pozostawiając na 10 minut do dobrego zaparzenia się.
Krok trzeci
Odcedzić wodę z listków bazylii i na ich miejsce dodać wszystkie truskawki – umyte oraz bez zielonych szypułek, pokrojone w niewielkie kawałeczki. Z dzbanka wyjąć torebki herbaty. Gdy oba napary wystygną, połączyć je, mieszając dokładnie. Dodać dowolną ilość kostek lodu oraz plasterki limonki. Limonkę można dodać bezpośrednio do herbaty albo ozdabiać plasterkami szklanki tuż przed podaniem.