Jak przyrządzić smaczną herbatę rabarbarową?
Jak przyrządzić smaczną herbatę rabarbarową?
Nie ma nic przyjemniejszego, niż zimna herbata w upalny dzień. Orzeźwiająca, przyjemna, urozmaicająca popołudnie oraz rabarbarowa. Smak ten należy do rzadkości ze względu na krótki sezon na rabarbar, dlatego trzeba go dobrze wykorzystać. Poza ciastami, które są głównym deserem z rabarbaru, warto przygotować pyszną herbatę. Nie wiesz jak? Z chęcią podpowiemy.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby szybko zrobić dobry napój, niezbędne jest przygotowanie zawczasu odpowiednich składników spożywczych, którymi są:
* 8 łodyg rabarbaru,
* 8 szklanek wody,
* 1 garść liści mięty,
* 1/3 szklanka cukru.
Przyda się również ładny dzbanek do podania napoju.
Krok pierwszy
Rabarbar przemyć pod zimną wodą. Jeżeli ma jeszcze liście, odciąć je, pozostawiając samą łodygę. Pokroić ją na kawałki o długości maksymalnie 5 – 6 cm, po czym wszystkie części przełożyć do średniej wielkości garnka. Zalać całą roślinę przygotowaną wodą i postawić garnek na gazie. Gotować aż do zagotowania się wody i jej mocnego wrzenia.
Krok drugi
Po zagotowaniu się rabarbaru zmniejszyć ogień pod garnkiem. Przykryć całość pokrywką. Gotować cały specyfik przez 1 godzinę. Kiedy minie ustalony czas, odcedzić herbatę przez sitko o drobnych oczkach, uzyskując pachnącą herbatę rabarbarową. Wsypać do niej cukier i zamieszać mocno.
Krok trzeci
Herbatę przelać do dzbanka i ostudzić całkowicie. Wrzuć kostki lodu dla schłodzenia. Jeśli chce się uzyskać bardzo zimną herbatę, wówczas po ugotowaniu oraz przestudzeniu należy przelać ją do butelki o pojemności 2 l i na 30 minut włożyć do zamrażalnika. Napój będzie lodowaty.
Herbatę rabarbarową można również od razu przelać do szklanek i ozdobić je ciekawie – kostkami lodu, kawałkami rabarbaru, plasterkami cytryny oraz oczywiście słomką. Po takim przygotowaniu delektować się napojem, zarówno na co dzień, jak i od święta.