Jak zrobić doskonałe babeczki truskawkowe?
Jak zrobić doskonałe babeczki truskawkowe?
Aromat truskawek zawsze kojarzy się z latem i nie ma nic lepszego niż świeże, soczyste owoce, których można zjeść naprawdę dużo. Prawie nic. Babeczki z truskawkami mogą trafić w gusta każdego, kto jest wielbicielem truskawek. Smakują wyśmienicie na drugie śniadanie, na podwieczorek, na urodziny. Wystarczy tylko kierować się podanym w poniższym artykule przepisem, a potem delektować smakiem smakołyku.
Zamiast wrzucać truskawki do ciasta, można uzupełnić papilotki masą, a następnie na wierzch każdej babeczki położyć kilka kawałków owoców.
Potrzebne składniki spożywcze
Do łatwego przygotowania pysznych babeczek z owocami potrzebne są dobre składniki spożywcze, a wśród nich:
* 1 szklanka mąki,
* 1/2 szklanki mleka,
* 1/2 szklanki oleju,
* 1/3 szklanki płatków owsianych,
* 1/3 szklanki brązowego cukru,
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 limonka,
* truskawki.
Krok pierwszy
Wszystkie suche składniki przełożyć do jednej miski. Limonkę dokładnie sparzyć wrzątkiem, a następnie zetrzeć skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wrzucić ją do składników w misce, dodając również mleko, olej, jajko.
Krok drugi
Zacząć mieszać składniki mikserem, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Po uzyskaniu takiej odstawić miskę na bok i sięgnąć po truskawki. Umyć je i usunąć szypułki, po czym wszystkie pokroić na mniejsze kawałki. Żeby truskawki nie opadły na samo dno papilotek, dobrze jest oprószyć je mąką.
Krok trzeci
Truskawki wrzucić do ciasta i wymieszać całość łyżką. Na blasze do pieczenia rozłożyć papilotki – papierowe albo silikonowe. Uzupełnić każdą ciastem do połowy papilotki. Po zapełnieniu wszystkich wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 20 – 25 minut, aż babeczki będą dobrze zarumienione i ścięte w środku. Po upieczeniu ostudzić, a następnie podawać, uprzednio posypując cukrem pudrem. Smacznego!