Smaczne ciasto z jabłkami na deser
Smaczne ciasto z jabłkami na deser
Korzystając z dużej ilości jabłek w sklepach i na targach, warto zdecydować się nie tylko na ich jedzenie na surowo lub robienie kompotów, lecz również na pieczenie ciasta z jabłkami. Nie oznacza to konieczności długiej pracy, stania w kuchni przez kilka godzin, jak w przypadku przepisów na niektóre szarlotki. Proste i do tego kakaowe ciasto z dodatkiem jabłek można przygotować bardzo szybko. Oto przepis.
Niezbędne składniki spożywcze
Dobre ciasto to przede wszystkim dobre składniki, wśród których muszą znaleźć się następujące elementy:
* 2 szklanki mąki pszennej,
* 1 szklanka cukru,
* 4 jaja,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 łyżki kakao,
* 10 łyżek oleju,
* 10 łyżek wody,
* cynamon,
* cukier waniliowy,
* jabłka.Pierwszy krok
Do miski wbić żółtka jaj, wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Utrzeć bardzo dokładnie, aż osiągnie się puszystą masę, w której cukier nie będzie widoczny.
Drugi krok
Po uzyskaniu puszystej masy rozpocząć dodawanie wody, cały czas mieszając, najlepiej mikserem na średnich obrotach. Zaraz po zmieszaniu masy jajecznej z wodą zacząć wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodawać olej.
Trzeci krok
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do ciasta i wymieszać. Już nie mikserem, ale łyżką, aż do połączenia się składników.
Jabłka umyć dokładnie, obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Uzyskany miąższ pokroić na kawałki.
Czwarty krok
Połowę ciasta wylać na posmarowaną tłuszczem foremkę. Ułożyć na niej jabłka, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. W tym czasie pozostałą część ciasta wymieszać z kakao.Gdy ciasto w formie podpiecze się, wyjąć je, wylać na nie masę z kakao i znowu włożyć do piekarnika, tym razem na 25 minut. Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!