Advertising
Zakumaj.pl

Smaczne ciasto z jabłkami na deser

Opiekun artykułu: bpila
Smaczne ciasto z jabłkami na deser

Smaczne ciasto z jabłkami na deser

Korzystając z dużej ilości jabłek w sklepach i na targach, warto zdecydować się nie tylko na ich jedzenie na surowo lub robienie kompotów, lecz również na pieczenie ciasta z jabłkami. Nie oznacza to konieczności długiej pracy, stania w kuchni przez kilka godzin, jak w przypadku przepisów na niektóre szarlotki. Proste i do tego kakaowe ciasto z dodatkiem jabłek można przygotować bardzo szybko. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Dobre ciasto to przede wszystkim dobre składniki, wśród których muszą znaleźć się następujące elementy:
    * 2 szklanki mąki pszennej,
    * 1 szklanka cukru,
    * 4 jaja,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 2 łyżki kakao,
    * 10 łyżek oleju,
    * 10 łyżek wody,
    * cynamon,
    * cukier waniliowy,
    * jabłka.

  • Pierwszy krok

    Do miski wbić żółtka jaj, wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Utrzeć bardzo dokładnie, aż osiągnie się puszystą masę, w której cukier nie będzie widoczny.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po uzyskaniu puszystej masy rozpocząć dodawanie wody, cały czas mieszając, najlepiej mikserem na średnich obrotach. Zaraz po zmieszaniu masy jajecznej z wodą zacząć wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodawać olej.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodać do ciasta i wymieszać. Już nie mikserem, ale łyżką, aż do połączenia się składników.

    Jabłka umyć dokładnie, obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Uzyskany miąższ pokroić na kawałki.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Połowę ciasta wylać na posmarowaną tłuszczem foremkę. Ułożyć na niej jabłka, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. W tym czasie pozostałą część ciasta wymieszać z kakao.Gdy ciasto w formie podpiecze się, wyjąć je, wylać na nie masę z kakao i znowu włożyć do piekarnika, tym razem na 25 minut. Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na roladę z jabłkami
  • ciasto jagodowo-cytrynowe
  • amaretto
  • przepis na ciasto czekoladowe bez mąki
  • ciasto z jabłkami
  • masa orzechowa
  • sposób wykorzystania dyni
  • babeczka czekoladowa
  • przepis na tartę malinową
  • szarlotka z kubka
  • tarty
  • limonka
  • sernik wiedeński
  • składniki na ciasto
  • ciastka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising