Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić doskonałe ciasto jabłkowo-cynamonowe?

Opiekun artykułu: nickollina
Jak zrobić doskonałe ciasto jabłkowo-cynamonowe?

Jak zrobić doskonałe ciasto jabłkowo-cynamonowe?

Wspaniały zapach, kojarzący się z jesienią oraz przyjemnością, jeszcze lepszy smak, uzyskany dzięki owocom, to właśnie ciasto z jabłkami oraz cynamonem. Doskonale uzupełnia podwieczorek przy kawie i herbacie w chłodne jesienne popołudnie. Zaletą ciasta jest nie tylko jego doskonały smak, lecz również prostota wykonania. Warto sprawdzić to samodzielnie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby przyrządzić dobre ciasto, trzeba zebrać odpowiednie składniki do jego wykonania. Należą do nich:
    * 2 szklanki mąki,
    * 1 szklanka cukru,
    * 3/4 szklanki oleju,
    * 4 jajka,
    * 4 jabłka,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier. Można dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego, chociaż nie jest to konieczne. Miksować całość na średnich obrotach, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    W osobnej misce zmieszać ze sobą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Następnie powoli, po 1 – 2 łyżki, dodawać mąkę z dodatkami do masy jajecznej. Cały czas mieszać mikserem ustawionym na małe lub średnie obroty.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gdy mąka oraz masa jajeczna połączą się ze sobą, można zacząć dodawać olej. Jednak podobnie jak mąkę, trzeba dodawać go porcjami. W przeciwnym razie jest duże prawdopodobieństwo otrzymania zakalca.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Jabłka dokładnie umyć. Przeciąć na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę, po czym wrzucić do masy i dokładnie wymieszać ciasto, żeby jabłka stały się jego integralną częścią.Prostokątną formę do pieczenia posmarować masłem i posypać bułką tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią masę jabłkowo-cynamonową, rozprowadzając równomiernie po całym dnie, a następnie włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 – 50 minut. Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, chociaż nie jest to konieczne.

Popularne tagi
  • beza
  • bakalie
  • pianki
  • folia spożywcza
  • biszkopty
  • dekoracja ciasta
  • syrop złocisty
  • deser z makiem
  • placek z jagodami
  • ciasto z mikrofalówki
  • ananas
  • owoce leśne
  • brzoskwinie w puszce
  • ciasto z jabłkami
  • ciasto bezowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising