Jak zrobić oryginalny sernik z dyni?
Jak zrobić oryginalny sernik z dyni?
Sernik niezmiennie pozostaje jednym z chętniej pieczonych i jadanych ciast. Jednak tradycyjne ciasto, z białą masą i posmakiem tylko sera, z czasem może zostać uznane za nudne. W takiej sytuacji mile widziane są wszelkie dodatki, które pozwolą zmienić deser w niezwykłą przyjemność. Jednym z takich dodatków jest dynia. Czyniąc z niej jeden ze składników ciasta, można uzyskać smaczny sernik z dyni. Oto przepis.
Niezbędne składniki na ciasto
Smaczny sernik składa się ze spodu oraz masy serowej. Żeby wykonać lekki spód, potrzebne będą:
* 1 szklanka pokruszonych herbatników,
* 2 łyżeczki cukru,
* 3 łyżki masła.
Z kolei na masę serową trzeba zebrać:
* 450 g serka śniadaniowego,
* 1,5 szklanki dyni,
* 1 szklankę cukru pudru,
* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
* 4 jajka,
* 1 łyżeczkę cynamonu,
* 1 łyżeczkę aromatu waniliowego,
* 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników,
* 1/4 łyżeczki soli.Krok pierwszy
W średniej wielkości garnku roztopić masło. Dodać do niego pokruszone herbatniki, mogą być zarówno maślane, jak i kakaowe, dosypać do nich cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki, a następnie uzyskaną masę wyłożyć do okrągłej formy do pieczenia,. Rozłożyć po całym dnie, po czym włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut.
Krok drugi
Serek przełożyć do miski. Dodać do niego cukier i wymieszać, najlepiej mikserem na najniższych obrotach, dzięki czemu masa będzie bardziej puszysta. Do serka stopniowo dodawać cynamon, aromat, przyprawę do piernika i sól, tworząc jednolitą masę.
Krok trzeci
Przygotowany miąższ z dyni pokroić na małe kawałki. Na patelni roztopić odrobinę masła i podsmażać na niej dynię, aż stanie się miękka i łatwa do rozgniecenia. Ostudzić, po czym dodać mus do masy serowej i starannie wymieszać. Na zakończenie wbijać po jednym jajku i dokładnie miksować.
Krok czwarty
Gotową masę przelać do formy z upieczonym wcześniej spodem. Brzegi formy owinąć folią. Nalać wody do większej brytfanny albo folii i włożyć do niej formę. Przełożyć naczynia do piekarnika i piec ciasto w temperaturze 190 – 200 stopni Celsjusza przez 50 – 60 minut.Po upieczeniu wystudzić i podawać z 1 łyżką kwaśnej śmietany.