Przepis na tartę z rabarbarem
Przepis na tartę z rabarbarem
Tarta to specyficzny rodzaj wypieku, który najczęściej zrobiony jest z kruchego ciasta oraz wypełniających go dodatków – zarówno słodkich, jak i słonych. Tarta jest jednym z popularniejszych symboli kuchni francuskiej. Warto wykorzystywać do jej zrobienia produkty sezonowe, jakim w czerwcu jest chociażby rabarbar – dobre źródło witamin A, C czy też potasu. Poniżej przedstawiony zostanie przepis na pyszną letnią tartę z rabarbarem dla leniwych, bo przygotowywaną przy użyciu gotowego ciasta francuskiego.
Przygotowanie nadzienia
Bardzo ważne przy pieczeniu wszelkich ciast jest odpowiednie nagrzanie piekarnika, dlatego swoją pracę rozpocznij właśnie od tego. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę 200 stopni (termoobieg). Następnie zajmij się przygotowaniem nadzienia do tarty. Umyj rabarbar i pokrój go w małą, ale nie za drobną kostkę. Następnie dodaj go do soku przygotowanego z pomarańczy, limonki oraz cukru. Pozostaw tę mieszkankę na co najmniej 10 minut, aby rabarbar mógł przejść smakiem soku. W tym czasie zajmij się przygotowywaniem ciasta (patrz: kolejny etap).
Wkładanie do formy
Wyjmij arkusz ciasta francuskiego z lodówki i podziel go na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część wyłóż na blachę. Możesz skorzystać z blaszek specjalnie przygotowywanych do pieczenia tart – okrągłych, z ząbkowatymi brzegami – lub też wziąć blaszkę o każdym innym kształcie. Jeśli zdecydujesz się na tę drugą opcję, musisz pamiętać o wyklejeniu ciastem ścianek formy. Dla pewności możesz przed nałożeniem ciasta do formy delikatnie posmarować ją tłuszczem albo wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie odsącz wcześniej pokrojone kawałki rabarbaru i poukładaj je równomiernie na cieście. Pozostałą część ciasta pokrój w długie paski i ułóż je na wierzchu w formie kratki.
Pieczenie
Tak przygotowaną tartę włóż do piekarnika na środkową półeczkę. Zapiekaj około 30 minut, aż ciasto francuskie stanie się rumiane i chrupkie.
Podczas kiedy ciasto będzie się piekło, ty przygotuj gęsty syrop z soków, w których wcześniej moczyłaś rabarbar. Przelej je do garnka i zredukuj na wolnym ogniu. Kiedy wyjmiesz tartę, posmaruj jej brzegi oraz kratkę tą słodką polewą. Kiedy ciasto przestygnie, możesz je posypać cukrem pudrem. Smacznego!