Jak zrobić nietypowe ciasto ziemniaczano-czosnkowe?
Jak zrobić nietypowe ciasto ziemniaczano-czosnkowe?
Smaczne ciasto nie musi być od razu słodkim ciastem. Pikantne, warzywne, wyraziste w smaku danie również może pieścić podniebienie, chociaż zamiast na deser, raczej na obiad. Ciasto z ziemniaków z dodatkiem czosnku może stać się przysmakiem zarówno na codzienny obiad, jak również na przyjęcie w szerszym gronie.
Jakich składników potrzeba?
Aby przyrządzić dobre i zaskakujące ciasto ziemniaczane, potrzebne będą świeże składniki, które nadadzą mu odpowiedni smak. Są to:
* 1/4 szklanki bułki tartej,
* 1 szklanka mleka,
* 6 ząbków czosnku,
* 0,5 kg ziemniaków,
* 3 łyżki masła,
* 3 łyżki parmezanu, startego.Krok pierwszy
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i ugotować do miękkości w wodzie, osolonej 1 łyżeczką soli. Po ugotowaniu odcedzić i nieco ostudzić.Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza.
Krok drugi
Naczynie żaroodporne posmarować lekko oliwą z oliwek. Przestudzone ziemniaki pokroić na plasterki. Czosnek obrać z łupinek i posiekać na mniejsze kawałki – nie przeciskać przez praskę. Następnie układać w naczyniu warstwę ziemniaków, posypać czosnkiem, odrobiną sera i startego masła. Powtarzać układ aż do wykończenia składników, chociaż odrobinę masła i sera warto pozostawić.
Krok trzeci
W rondelku podgrzać mleko, ale nie zagotowywać. Polać ciepłym mlekiem ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Posypać bułką tartą, masłem oraz serem, po czym wsunąć do piekarnika. Piec przez 60 minut. Podawać, kiedy potrawa jest jeszcze bardzo ciepła.