Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić oryginalną jajecznicę z krewetkami?

Opiekun artykułu: maryss
Jak przyrządzić oryginalną jajecznicę z krewetkami?

Jak przyrządzić oryginalną jajecznicę z krewetkami?

Jednym z ulubionych dań śniadaniowych jest jajecznica – ciepła, smaczna, z dowolnymi dodatkami. Zazwyczaj jako dodatek występują kiełbasa, pomidory, w sezonie grzyby, lecz to nie jedyne możliwości. Z jajecznicy można stworzyć również egzotyczne danie, oto podpowiedź – jak?

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Oryginalna jajecznica, rodem z azjatyckiej restauracji, wymaga przygotowania nieco większej ilości składników niż zwykła. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 4 jajka,
    * 100 g ugotowanych krewetek,
    * 15 g masła,
    * 2 łyżeczki szczypiorku,
    * 4 łyżki mleka,
    * pieprz,
    * sól,
    * 2 kromki chleba pełnoziarnistego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do czystej miski wbić wszystkie jajka. Dodać mleko oraz sól. Można dodać szczyptę papryki, jeśli lubi się ostrzejszy smak. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem albo trzepaczką.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patelni rozpuścić masło. Wylać masę jajeczną, zamieszać drewnianą łyżką i poczekać, aż zacznie się ścinać. Ponownie zamieszać, odrywając jajko od boków patelni. Mieszać raz po raz, pamiętając, aby jajecznica była mokra, a nie mocno przysmażona.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kromki chleba ułożyć na talerzu. Na chleb położyć jajecznicę, na nią krewetki ugotowane wcześniej. Całość posypać szczypiorkiem i odrobiną soli. Jeść od razu po przygotowaniu, a w razie chęci posilić się jeszcze jedną porcją. Smacznego!

Popularne tagi
  • roszponka
  • sól
  • farsz z awokado
  • owoce
  • pomidory z jajkiem
  • omlet z tofu
  • przepis na jajka w pomidorach
  • naczynie żaroodporne
  • przepis na pomidory z jajkiem
  • tofu
  • podawanie sałatki jajecznej
  • śniadanie z jajkiem
  • kminek
  • zdrowa dieta
  • wędlina
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising