Jak przyrządzić oryginalną jajecznicę z krewetkami?
Jak przyrządzić oryginalną jajecznicę z krewetkami?
Jednym z ulubionych dań śniadaniowych jest jajecznica – ciepła, smaczna, z dowolnymi dodatkami. Zazwyczaj jako dodatek występują kiełbasa, pomidory, w sezonie grzyby, lecz to nie jedyne możliwości. Z jajecznicy można stworzyć również egzotyczne danie, oto podpowiedź – jak?
Jakich składników potrzeba?
Oryginalna jajecznica, rodem z azjatyckiej restauracji, wymaga przygotowania nieco większej ilości składników niż zwykła. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 4 jajka,
* 100 g ugotowanych krewetek,
* 15 g masła,
* 2 łyżeczki szczypiorku,
* 4 łyżki mleka,
* pieprz,
* sól,
* 2 kromki chleba pełnoziarnistego.Krok pierwszy
Do czystej miski wbić wszystkie jajka. Dodać mleko oraz sól. Można dodać szczyptę papryki, jeśli lubi się ostrzejszy smak. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem albo trzepaczką.
Krok drugi
Na patelni rozpuścić masło. Wylać masę jajeczną, zamieszać drewnianą łyżką i poczekać, aż zacznie się ścinać. Ponownie zamieszać, odrywając jajko od boków patelni. Mieszać raz po raz, pamiętając, aby jajecznica była mokra, a nie mocno przysmażona.
Krok trzeci
Kromki chleba ułożyć na talerzu. Na chleb położyć jajecznicę, na nią krewetki ugotowane wcześniej. Całość posypać szczypiorkiem i odrobiną soli. Jeść od razu po przygotowaniu, a w razie chęci posilić się jeszcze jedną porcją. Smacznego!