Jak zrobić pierogi leniwe na słodko?
Jak zrobić pierogi leniwe na słodko?
To dziwne, że leniwe pierogi są nazywane pierogami, jednak nazewnictwo nie ma znaczenia przy doskonałym smaku potrawy. Kojarzy się głównie z wakacyjnymi obiadami, gdy ma się ochotę na coś lżejszego. Niewielkie, podawane na słodko kluski o mocno serowym smaku sprawdzą się jako pyszne danie dla dzieci oraz dorosłych.
Potrzebne składniki spożywcze
Przystąpienie do tworzenia leniwych pierogów wymaga przygotowania odpowiednich składników spożywczych, świeżych i jak najlepszej jakości, czyli:
* 1 jajka,
* 1/2 szklanki mąki pszennej,
* 200 g twarogu półtłustego,
* 1/2 opakowania cukru waniliowego.
Krok pierwszy
Ser biały wydobyć z opakowania, przełożyć do miski. Zgnieść go widelcem, żeby tworzył białą papkę. Można również przełożyć go na sitko ułożone nad miską i przecierać twaróg przez otwory durszlaka, aby uzyskać gładką konsystencję. Pozwoli to na niewyczuwanie grudek sera w pierogach mimo odczuwania ich smaku.
Krok drugi
Jajko rozbić na żółtko i białko. Żółtko od razu wrzucić do sera, a białko do osobnej miski. Ubić je na puszystą pianę z odrobiną soli. Do twarogu wsypać również cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz ubite białko. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, wyrabiając gładką, jednolitą całość. Najlepiej, jeśli nie podsypuje się ciasta zbyt dużą ilością mąki, ponieważ wtedy pierogi będą miękkie.
Krok trzeci
Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę, formować z niego wałek, po czym spłaszczyć go delikatnie rękami. Ostrym nożem ciąć wałek pod skosem na niewielkie leniwe pierożki.W garnku zagotować wodę, osolić lekko i wrzucać kawałki ciasta. Od momentu wypłynięcia gotować przez 3 – 4 minuty, a następnie odcedzać na cedzaku i układać na talerzu. Podawać polane roztopionym masłem, cukrem albo cynamonem. Smacznie oraz satysfakcjonująco, w sam raz na letni obiad.