Jak przygotować płatki owsiane z karmelizowanymi bananami?
Jak przygotować płatki owsiane z karmelizowanymi bananami?
Banany to zdecydowanie najlepszy dodatek do płatków owsianych, one z kolei są najlepszym sposobem na pożywne, rozgrzewające śniadanie. Jednak jedzenie takiego zestawu codziennie może trochę zbrzydnąć, dlatego trzeba sobie urozmaicać danie albo dodatkowymi elementami, albo przygotowaniem bananów w odmienny sposób. Karmelizacja nada im lepszego smaku i sprawi, że owsianka będzie zjedzona w całości.
Niezbędne składniki dania
Płatki owsiane to bardzo szybkie śniadanie, ponieważ potrzeba do jego przygotowania niewiele składników. Potrzebne są jedynie:
* płatki owsiane,
* banan,
* orzechy włoskie,
* 2 łyżki cukru brązowego,
* 1 łyżka masła,
* 1 szklanka mleka,
* cynamon mielony.
Krok pierwszy
Na niewielkiej patelni rozpuścić przygotowane masło. Gdy już będzie płynne, dodać cukier brązowy i mieszać – najlepiej drewnianą łyżką lub łopatką, aby nie porysować patelni. Mieszać oba składniki tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok drugi
Orzechy włoskie posiekać drobno. Banana obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Do rozpuszczonego masła dodać orzechy i zamieszać, żeby zostały obtoczone w maśle. Po wymieszaniu dodać banany i również delikatnie przemieszać, aby nie zniszczyć całkowicie kształtu bananów. Posypać całość cynamonem w dowolnej ilości, pozostawiając na patelni na 3 minuty.
Krok trzeci
Płatki owsiane przygotować wedle instrukcji na opakowaniu w ciepłym mleku. Jeżeli ma się problemy z trawieniem mleka, wówczas można je wykonać na wodzie, nie tracą swojego smaku. Gotowe płatki przełożyć do ulubionej miski, a na wierzch położyć karmelizowane banany z orzechami. Jeść od razu po przygotowaniu jako ciepłe, pożywne śniadanie.