Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na śniadaniową kaszę jaglaną w wersji słodkiej

Opiekun artykułu: mariamikolajczak
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 25 min.
Przepis na śniadaniową kaszę jaglaną w wersji słodkiej

Przepis na śniadaniową kaszę jaglaną w wersji słodkiej

Kasza jaglana to produkt, który niestety jest bardzo rzadko używany w naszych kuchniach, a już zwłaszcza na śniadanie. Ta kasza jest lekkostrawna, korzystnie działa na wzmocnienie naszej odporności, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy rozgrzania, zawiera przeciwutleniacze, a także krzemionkę i witaminę E, co korzystnie wpływa na wygląd. Powinniśmy wprowadzić ją do naszej codziennej diety, bo jest naprawdę zdrowa, smaczna, a na dodatek ma delikatny smak, co pozwala ją łączyć nawet ze słodkimi dodatkami oraz owocami i bakaliami. Właśnie poniżej znajdziesz przepis na śniadaniową i słodką wersję kaszy jaglanej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

5 – 6 łyżek kaszy jaglanej (ok. 50 gram)

1 banan

garść rodzynek

połowa jabłka

pół łyżeczki prawdziwego miodu

1/3 szklanki mleka

1/3 szklanki wody (jeśli pominiesz mleko, wlej 2/3 szklanki wody)

szczypta cynamonu (opcjonalnie)

szczypta soli

5 – 6 łyżek kaszy jaglanej (ok. 50 gram) 1 banan garść rodzynek połowa jabłka pół łyżeczki prawdziwego miodu 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody (jeśli pominiesz mleko, wlej 2/3 szklanki wody) szczypta cynamonu (opcjonalnie) szczypta soli
  • Gotowanie kaszy jaglanej

    Gotowanie kaszy jaglanej

    Do garnuszka wsyp około 5 – 6 łyżek kaszy jaglanej (50 g) i zalej wodą oraz mlekiem (mleko możesz pominąć). Postaw garnuszek na ogniu i dodaj łyżeczkę masła, szczyptę cynamonu (cynamon też możesz pominąć, jeśli nie lubisz jego smaku) i szczyptę soli. Teraz gotuj kaszę jaglaną na małym ogniu, będzie to trwało przez mniej więcej 15 – 20 minut. Powinna ona wchłonąć całą wodę oraz mleko i stać się miękka. Pamiętaj, aby co kilka chwil ją zamieszać.

  • Przygotowanie pozostałych składników

    Podczas kiedy kasza jaglana będzie się gotowała, ty możesz zająć się przygotowaniem pozostałych składników. Obierz jednego banana i pokrój go na kawałki, połowę średniego jabłka umyj, nie obieraj, ale też pokrój. Wyjmij z szafki miód oraz rodzynki.

  • Dorzucanie dodatków

    Kiedy zobaczysz, że kasza jaglana wchłonęła już prawie całość płynów, możesz wówczas dorzucić resztę składników (na jakieś dwie minuty przed zakończeniem gotowania), czyli jabłka, banany i garść rodzynek. Dodaj także pół łyżeczki miodu. Całość wymieszaj ze sobą dokładnie i po chwili zdejmij z ognia.

  • Serwowanie

    Kaszę jaglaną na słodko podawaj, póki jest ciepła. Nie trzeba jej polewać żadnymi sosami, gdyż rodzynki i miód sprawiły, że jest słodka. Będzie ona smakować zarówno maluchom, jak i dorosłym, zwłaszcza w pochmurne i zimne poranki. Smacznego!

Popularne tagi
  • karmelizowane banany
  • jedzenie
  • przepis na płatki owsiane z bananami
  • kuchnia
  • kasza na śniadanie
  • kasza na słodko
  • składniki spożywcze
  • drugie śniadanie
  • cynamon
  • karmel
  • zdrowe odżywianie
  • mleko
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
Zobacz również