Przepis na śniadaniową kaszę jaglaną w wersji słodkiej
Przepis na śniadaniową kaszę jaglaną w wersji słodkiej
Kasza jaglana to produkt, który niestety jest bardzo rzadko używany w naszych kuchniach, a już zwłaszcza na śniadanie. Ta kasza jest lekkostrawna, korzystnie działa na wzmocnienie naszej odporności, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy rozgrzania, zawiera przeciwutleniacze, a także krzemionkę i witaminę E, co korzystnie wpływa na wygląd. Powinniśmy wprowadzić ją do naszej codziennej diety, bo jest naprawdę zdrowa, smaczna, a na dodatek ma delikatny smak, co pozwala ją łączyć nawet ze słodkimi dodatkami oraz owocami i bakaliami. Właśnie poniżej znajdziesz przepis na śniadaniową i słodką wersję kaszy jaglanej.
Gotowanie kaszy jaglanej
Do garnuszka wsyp około 5 – 6 łyżek kaszy jaglanej (50 g) i zalej wodą oraz mlekiem (mleko możesz pominąć). Postaw garnuszek na ogniu i dodaj łyżeczkę masła, szczyptę cynamonu (cynamon też możesz pominąć, jeśli nie lubisz jego smaku) i szczyptę soli. Teraz gotuj kaszę jaglaną na małym ogniu, będzie to trwało przez mniej więcej 15 – 20 minut. Powinna ona wchłonąć całą wodę oraz mleko i stać się miękka. Pamiętaj, aby co kilka chwil ją zamieszać.
Przygotowanie pozostałych składników
Podczas kiedy kasza jaglana będzie się gotowała, ty możesz zająć się przygotowaniem pozostałych składników. Obierz jednego banana i pokrój go na kawałki, połowę średniego jabłka umyj, nie obieraj, ale też pokrój. Wyjmij z szafki miód oraz rodzynki.
Dorzucanie dodatków
Kiedy zobaczysz, że kasza jaglana wchłonęła już prawie całość płynów, możesz wówczas dorzucić resztę składników (na jakieś dwie minuty przed zakończeniem gotowania), czyli jabłka, banany i garść rodzynek. Dodaj także pół łyżeczki miodu. Całość wymieszaj ze sobą dokładnie i po chwili zdejmij z ognia.
Serwowanie
Kaszę jaglaną na słodko podawaj, póki jest ciepła. Nie trzeba jej polewać żadnymi sosami, gdyż rodzynki i miód sprawiły, że jest słodka. Będzie ona smakować zarówno maluchom, jak i dorosłym, zwłaszcza w pochmurne i zimne poranki. Smacznego!