Jak przygotować pyszny ryż z kurkumą?
Jak przygotować pyszny ryż z kurkumą?
Chcesz czegoś egzotycznego na obiad? Masz dość ryżu przyrządzanego wciąż w podobny sposób i chcesz poczuć inny smak? Nic trudnego. Wypróbuj ryż z kurkumą, która zmienia kolor białych ziarenek, poprawia aromat oraz doznania smakowe i przenosi do hinduskiej restauracji. Wszystko to w jednej przyprawie – zachwycisz się, gdy tylko skosztujesz.
Potrzebne składniki spożywcze
Ryż z kurkumą to danie szybkie, nie wymagające nadmiernie dużo składników, które ułatwią jego wykonanie. Niezbędne są jedynie:
* 1 szklanka ryżu,
* 1/2 łyżeczki kurkumy,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* pieprz,
* curry (opcjonalnie).
Krok pierwszy
Przesypać ryż do garnka. Zalać wodą, żeby ryż był nią całkiem zakryty i znajdował się na 0,5 cm powyżej ziarenek. Postawić garnek na gazie i zacząć gotować. Można dosolić ryż, jednak nie jest to szczególnie konieczne. Gotować ryż, aż wchłonie całą wodę i stanie się miękki oraz puszysty. Znacznie lepiej jest używać w tym przepisie ryżu sypkiego zamiast z torebki, ponieważ będzie miał lepszą konsystencję.
Krok drugi
Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Sprawdzi się lepiej niż inne oleje, nawet olej słonecznikowy, gdyż ma znacznie lepszy smak i zapach. Ewentualnie można użyć oleju z pestek winogron. Do oleju dodać kurkumę, cały czas mieszając. Doprawić pieprzem.Ryż z kurkumą często jest doprawiany curry, jednak jego dodawanie nie jest koniecznością – nie każdy lubi ostry smak curry, które trzeba dodawać z rozwagą, aby nie zdominowało potrawy.
Krok trzeci
Gotowy ryż przełożyć do większego naczynia. Zalać miksturą z kurkumy, po czym bardzo dokładnie wymieszać. Ryż zmieni kolor na żółty, co będzie znakiem, że można zacząć go jeść albo podawać do innych dodatków, bowiem proponowane danie może stać się zarówno przystawką, jak i całym lekkim posiłkiem.