Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować pyszny ryż z kurkumą?

Opiekun artykułu: nacpan
Wymagany czas: 20 min.
Jak przygotować pyszny ryż z kurkumą?

Jak przygotować pyszny ryż z kurkumą?

Chcesz czegoś egzotycznego na obiad? Masz dość ryżu przyrządzanego wciąż w podobny sposób i chcesz poczuć inny smak? Nic trudnego. Wypróbuj ryż z kurkumą, która zmienia kolor białych ziarenek, poprawia aromat oraz doznania smakowe i przenosi do hinduskiej restauracji. Wszystko to w jednej przyprawie – zachwycisz się, gdy tylko skosztujesz.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Ryż z kurkumą to danie szybkie, nie wymagające nadmiernie dużo składników, które ułatwią jego wykonanie. Niezbędne są jedynie:

    * 1 szklanka ryżu,

    * 1/2 łyżeczki kurkumy,

    * 1 łyżka oliwy z oliwek,

    * pieprz,

    * curry (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przesypać ryż do garnka. Zalać wodą, żeby ryż był nią całkiem zakryty i znajdował się na 0,5 cm powyżej ziarenek. Postawić garnek na gazie i zacząć gotować. Można dosolić ryż, jednak nie jest to szczególnie konieczne. Gotować ryż, aż wchłonie całą wodę i stanie się miękki oraz puszysty. Znacznie lepiej jest używać w tym przepisie ryżu sypkiego zamiast z torebki, ponieważ będzie miał lepszą konsystencję.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do miseczki wlać oliwę z oliwek. Sprawdzi się lepiej niż inne oleje, nawet olej słonecznikowy, gdyż ma znacznie lepszy smak i zapach. Ewentualnie można użyć oleju z pestek winogron. Do oleju dodać kurkumę, cały czas mieszając. Doprawić pieprzem.Ryż z kurkumą często jest doprawiany curry, jednak jego dodawanie nie jest koniecznością – nie każdy lubi ostry smak curry, które trzeba dodawać z rozwagą, aby nie zdominowało potrawy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowy ryż przełożyć do większego naczynia. Zalać miksturą z kurkumy, po czym bardzo dokładnie wymieszać. Ryż zmieni kolor na żółty, co będzie znakiem, że można zacząć go jeść albo podawać do innych dodatków, bowiem proponowane danie może stać się zarówno przystawką, jak i całym lekkim posiłkiem.

Popularne tagi
  • przepis na placki drożdżowe
  • wrzątek
  • kapelusz z pieczarki
  • przepis na ciasto ziemniaczano-czosnkowe
  • tarka
  • zielone warzywa
  • kopytka
  • czosnek granulowany
  • praska do czosnku
  • miód
  • bakłażan z parmezanem
  • farsz do pierogów ruskich
  • przepis na kuskus ze szpinakiem
  • pierogi
  • zasady grillowania warzyw
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising