Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić pyszny sernik z winem?

Opiekun artykułu: beyfa
Jak zrobić pyszny sernik z winem?

Jak zrobić pyszny sernik z winem?

Sernik jest ciastem nie tylko pysznym, ale przede wszystkim pozwalającym na dużą kreatywność. Znane są serniki z kakao, z owocami, z galaretką. Skoro tworzy się takie oryginalne wersje, czemu nie stworzyć jeszcze lepszej – z winem. Przepis na sernik tylko dla dorosłych podajemy w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Sernik z winem składa się z dwóch części – spodu oraz masy. Do przygotowania spodu potrzebne są:
    * 2 szklanki mąki,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 2 łyżki wody,
    * 2 łyżki kakao,
    * 8 łyżek wina,
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 4 jajka,
    * 25 dag margaryny.
    Do wykonania masy niezbędne są:
    * 50 dag sera do serników,
    * 4 łyżki kaszy manny,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 1/2 kostki masła,
    * 4 jajka.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Margarynę pokroić na kawałki prosto do rondelka. Dodać cukier, wodę, wino i postawić na gazie. Podgrzewać, aż do roztopienia się margaryny i zagotowania wszystkich składników. Ostudzić.

    W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jajka podzielić na żółtka i białka. Białka ubić na puszystą pianę z odrobiną soli. Do mąki przelać ostudzoną margarynę z dodatkami, żółtka, a na zakończenie pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.

    Gotową masę wlać do okrągłej formy natłuszczonej margaryną oraz obsypanej bułką tartą.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W misce utrzeć masło razem z cukrem na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania, dodawać ser, żółtka, proszek do pieczenia, kaszę. Białka ubić i również dodać do serowej masy, dokładnie mieszając – łyżką albo mikserem na średnich obrotach.Masę nakładać łyżką na ciasto, aż do jej wykończenia, nie wyrównywać jej powierzchni. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 40 – 50 minut. Podawać, gdy sernik będzie dobrze wystudzony.

Popularne tagi
  • sposób na cynamonowe bułki
  • sposób na kąpiel wodną
  • wino
  • surówka z kapusty kiszonej
  • forma do pieczenia
  • śmietana
  • kurczak
  • żywność
  • łączenie składników
  • feta
  • przygotowanie ciasteczek
  • właściwości żelujące
  • oryginalne ciasto
  • foremka ozdobna
  • walentynki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising