Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić smaczne ciasto bananowe w 5 minut?

Opiekun artykułu: martaa
Wymagany czas: 5 min.
Jak zrobić smaczne ciasto bananowe w 5 minut?

Jak zrobić smaczne ciasto bananowe w 5 minut?

Szybkie ciasta to wybawienie zarówno na okoliczność niespodziewanej wizyty gości, jak i dla leniwych łasuchów, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni przesadnie dużo czasu. Właśnie im dedykujemy poniższy przepis na ciasto bananowe, które mogą zrobić w kubku, bez konieczności robienia wcześniej wielkich zakupów na wielkie ciasto.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie ekspresowego ciasta z bananem w roli głównej wymaga następujących składników spożywczych:

    * 1/2 banana,

    * 1 łyżka oleju,

    * 1 łyżka musu jabłkowego,

    * 1 łyżka maślanki,

    * 1 żółtko jaja,

    * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

    * 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego,

    * 1/8 łyżeczki cynamonu,

    * 1/3 szklanki mąki,

    * 1/4 szklanki cukru,

    * szczypta soli.

    Dodatkowo przydadzą się składniki na polewę:

    * 4 łyżki cukru pudru,

    * 1,5 łyżki sera białego.

    Przydadzą się także orzechy oraz plasterki banana do dekoracji.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Od razu przed rozpoczęciem szybkiego wypieku można przygotować polewę do ciasta. Serek biały rozmiękczyć w mikrofalówce, a gdy zmięknie, dodać do niego cukier puder i rozmieszać dokładnie widelcem. Mieszać i gnieść, póki nie uzyska się jednolitej konsystencji.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do dużego kubka wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz cynamon i odrobinę soli. Najwygodniej jest wykonać tę operację widelcem albo małą trzepaczką, uzyskując gładką konsystencję ciasta. Następnie uzupełnić miksturę olejem, maślanką, musem jabłkowym, aromatem waniliowym, żółtkiem i rozgniecionym w osobnej miseczce bananem. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kubek uzupełniony ciastem włożyć do mikrofalówki ustawionej na wysoką moc. Pozostawić go w niej na 2,5 – 3 minuty. Nie należy ustawiać czasu na więcej, gdyż ciasto może być w efekcie zbyt gąbczaste i niesmaczne.Gdy ciasto będzie już gotowe, należy polać je przygotowaną wcześniej polewą oraz ozdobić plasterkami banana i orzechami. Smacznego!

Popularne tagi
  • ekstrakt miętowy
  • deser
  • grillowanie kukurydzy
  • zasady krojenia cebuli
  • smażone warzywa
  • babka wielkanocna
  • przepis na ciastka maślane
  • sitko do jajek
  • przyjęcie komunijne
  • truskawki
  • wskazówki do smażenia potraw
  • przepis na jabłka z żurawiną
  • składniki na chleb dyniowy
  • zasady gotowania
  • problemy z żelatyną
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising