Prosty sposób przygotowania krówek-ciągutek
Prosty sposób przygotowania krówek-ciągutek
Przy krówkach nie ma pytania: czy się je lubi? Lubi się, jednak albo ciągnące się, albo twardsze. Dyskusje na ten temat toczą się od lat i z pewnością nie zakończą się nigdy, ale można urozmaicić rozmowy na temat słodkich krówek – właśnie krówkami. Gdy jesteś fanem lub fanką krówek ciągutek, możesz samodzielnie dostarczyć sobie ich dowolną ilość.
Jakich składników potrzebujesz?
Przed przystąpieniem do wykonywania słodkich krówek, które będą ciągnęły się między ustami a palcami, trzeba przygotować odpowiednie składniki, wśród których muszą znaleźć się:
* 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego,
* 3/4 szklanki miodu,
* 3/4 szklanki śmietany 30%,
* 1 3/4 szklanki cukru,
* 2 łyżki masła,
* 1/4 łyżki esencji waniliowej,
* 1/2 łyżeczki soli,
* olej.
Krok pierwszy
Do stalowego rondla z grubym dnem wlać śmietankę 30% oraz zawartość puszki mleka skondensowanego. Dodać cukier i zacząć podgrzewać, aż do zagotowania. Od czasu do czasu mieszać, a gdy całość zagotuje się, wówczas dodać do słodkiej mikstury miód. Doprowadzić masę do temperatury 110 stopni Celsjusza, sprawdzając temperaturę termometrem kuchennym.
Krok drugi
Nie wyłączając gazu pod garnkiem, zamieszać masę i dodać olej lub masło. Niezbędne jest dodanie jakiegoś tłuszczu, jednak to od Ciebie zależy, jaki będzie rodzaj tego tłuszczu. Poza nim dodać trzeba esencję waniliową i nadal gotując, doprowadzić karmel do temperatury 120 stopni. Gdy do tego dojdzie, zdjąć garnek z palnika, wsypać sól, wymieszać wszystko, żeby masa karmelowa była gładka.
Krok trzeci
Masę karmelową wylać na deskę pokrytą papierem pergaminowym. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1 – 2 godziny. Masa powinna nieco stężeć oraz przede wszystkim ostygnąć. Dopiero po tym czasie można przejść do krojenia masy krówkowej w kostki o wymiarach 2,5 cm x 2,5 cm. Każda kostkę owijać folią lub celofanem, po czym odkładać do pudełka plastikowego i przechowywać deser w chłodzie, najlepiej w lodówce. Do 3 tygodni krówki ciągutki będą nadawały się do jedzenia.