Jak przyrządzić smaczne krewetki z sosem koperkowym?
Jak przyrządzić smaczne krewetki z sosem koperkowym?
Krewetek nie trzeba koniecznie podawać z egzotycznymi dodatkami. Można przyrządzić je w bardziej swojski sposób, który pozwoli na połączenie tradycyjnego smaku z lubianymi owocami morza. Jeśli ma się ochotę na coś innego niż mięso z kurczaka, dobrze jest wypróbować coś łatwego, szybkiego i bardzo smacznego – oto prosty przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie pysznego dania z krewetkami w roli głównej nie jest bardzo trudne, jeżeli wcześniej przygotuje się odpowiednie składniki spożywcze, o dobrej świeżości. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:
* 300 g krewetek koktajlowych,
* 100 ml wina białego półsłodkiego,
* 200 ml śmietanki 36%,
* 1 pomidor,
* 1 cebula dymka,
* 1 cytryna,
* 3 gałązki koperku,
* 1 łyżka masła,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Dorodnego pomidora sparzyć wrzątkiem – można pozostawić pomidora w misce z wrzątkiem na 1 minutę – a następnie pozbawić go skórki. Przekroić pomidora na pół, a potem na ćwiartki. Pozbyć się pestek i pokroić warzywo na jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę pozbawić łupinki i posiekać na kawałeczki.
Krok drugi
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić na nią cebulę i zeszklić. Gdy cebula przyjmie odpowiednią konsystencję, wrzucić krewetki. Zamieszać drewnianą łyżką, uważając, żeby nie zmiażdżyć krewetek. Smażyć przez moment, po czym wlać wino oraz śmietankę. Ponownie wymieszać, a następnie pozostawić na małym ogniu, czekając, aż całość zacznie się gotować.
Krok trzeci
Gdy składniki na patelni zagotują się, zamieszać je ponownie i pozostawić do zgęstnienia. W tym czasie dokładnie posiekać koperek, po czym dodać go do sosu razem z wcześniej przygotowanymi pomidorami. Wymieszać wszystko, doprawiając na koniec sokiem z 1/2 cytryny oraz solą i pieprzem. Ponownie zamieszać. Dopiero wtedy można uznać potrawę za nadającą się do podania. Zjadać ją, gdy jest jeszcze gorąca.