Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić smaczne krewetki z sosem koperkowym?

Opiekun artykułu: ajstii
Wymagany czas: 30 min.
Jak przyrządzić smaczne krewetki z sosem koperkowym?

Jak przyrządzić smaczne krewetki z sosem koperkowym?

Krewetek nie trzeba koniecznie podawać z egzotycznymi dodatkami. Można przyrządzić je w bardziej swojski sposób, który pozwoli na połączenie tradycyjnego smaku z lubianymi owocami morza. Jeśli ma się ochotę na coś innego niż mięso z kurczaka, dobrze jest wypróbować coś łatwego, szybkiego i bardzo smacznego – oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie pysznego dania z krewetkami w roli głównej nie jest bardzo trudne, jeżeli wcześniej przygotuje się odpowiednie składniki spożywcze, o dobrej świeżości. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:

    * 300 g krewetek koktajlowych,

    * 100 ml wina białego półsłodkiego,

    * 200 ml śmietanki 36%,

    * 1 pomidor,

    * 1 cebula dymka,

    * 1 cytryna,

    * 3 gałązki koperku,

    * 1 łyżka masła,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Dorodnego pomidora sparzyć wrzątkiem – można pozostawić pomidora w misce z wrzątkiem na 1 minutę – a następnie pozbawić go skórki. Przekroić pomidora na pół, a potem na ćwiartki. Pozbyć się pestek i pokroić warzywo na jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę pozbawić łupinki i posiekać na kawałeczki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patelni rozpuścić masło, wrzucić na nią cebulę i zeszklić. Gdy cebula przyjmie odpowiednią konsystencję, wrzucić krewetki. Zamieszać drewnianą łyżką, uważając, żeby nie zmiażdżyć krewetek. Smażyć przez moment, po czym wlać wino oraz śmietankę. Ponownie wymieszać, a następnie pozostawić na małym ogniu, czekając, aż całość zacznie się gotować.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy składniki na patelni zagotują się, zamieszać je ponownie i pozostawić do zgęstnienia. W tym czasie dokładnie posiekać koperek, po czym dodać go do sosu razem z wcześniej przygotowanymi pomidorami. Wymieszać wszystko, doprawiając na koniec sokiem z 1/2 cytryny oraz solą i pieprzem. Ponownie zamieszać. Dopiero wtedy można uznać potrawę za nadającą się do podania. Zjadać ją, gdy jest jeszcze gorąca.

Popularne tagi
  • czerwona cebula
  • ryż
  • ostra musztarda
  • przepis na placki
  • brukselka w sosie pomidorowym
  • śmietanka
  • danie z grilla
  • rozmaryn
  • słodkie ziemniaki
  • brzoskwinia
  • przepis na zapiekanką z bakłażana
  • przystawki
  • jabłka na ciepło
  • sposób gotowania kukurydzy
  • bazylia
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising