Jak przygotować smaczny sernik angielski z wiśniami?
Jak przygotować smaczny sernik angielski z wiśniami?
Jednym z chętniej jadanych ciast jest sernik, który można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Sernik angielski z dodatkiem wiśni stanowi doskonały pomysł na podwieczorek, kiedy chce się czegoś słodkiego, lekkiego i puszystego. Jedząc go, można poczuć się niczym angielska królowa. Oto prosty i sprawdzony przepis na doskonały deser z owocami.
Sernik angielski szczególnie dobrze smakuje dzień po przygotowaniu i schłodzeniu go w lodówce.
Jakie składniki są niezbędne?
Na początku należy zgromadzić potrzebne składniki spożywcze o dobrej jakości, żeby smak ciasta był wyśmienity. Potrzebne są:
* 500 g sera do serników,
* 300 g frużeliny wiśniowej,
* 200 ml śmietany 30%,
* 90 g cukru,
* 3 jajka,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
* 2 łyżki ekstraktu waniliowego.
Krok pierwszy
Do dużej miski przełożyć ser. Wbić do niego jajka, wsypać cukier, wlać ekstrakt waniliowy oraz całą kremówkę. Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej mikserem – można również łyżką, choć jest to bardziej czasochłonne. Miksować aż do osiągnięcia puszystej, jednolitej masy.
Krok drugi
Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć lekko kaszą manną lub bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać masę serową, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni. Tak przygotowaną formę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza – wyższa temperatura mogłaby doprowadzić do przypalenia deseru – i piec przez 50 – 70 minut.
Krok trzeci
Gdy sernik jest już w piekarniku przez 40 minut, przykryć górę formy folią aluminiową. Dzięki temu ciasto nie będzie mocno przypieczone z wierzchu, pozostanie jasne i będzie miało atrakcyjniejszy wygląd. Upiec sernik do końca, po czym wystudzić i ostrożnie wyjąć z formy, żeby nie popękał. Na jasny wierzch, tuż przed podaniem, wyłożyć frużelinę albo gęsty dżem wiśniowy z kawałkami – lub całymi – owocami. Podawać.