Przepis na bezę z mascarpone i truskawkami
Przepis na bezę z mascarpone i truskawkami
Mascarpone to delikatny kremowy serek pochodzący z północnych Włoch. Wytwarza się go ze śmietany (powstałej z mleka krowiego). Swoją gęstą konsystencją przypomina znane nam dobrze krowie masło, a smak ma raczej słodki niż słony, dlatego chętnie wykorzystuje się go do letnich deserów i wypieków. Poniższy przepis pokaże, jak wykonać typowo wakacyjne ciasto bezowe z dodatkiem tego pysznego serka i polskich, sezonowych truskawek.
Pamiętaj, że pieczenie bezy wymaga cierpliwości. Przed włożeniem do niej nadzienia należy suszyć ją przez co najmniej kilka godzin, dlatego jeśli chcesz podać ten deser, wykonaj bezę dzień wcześniej.
Ubijanie białek
Białka na bezę wrzuć do miski od miksera i dodaj aromat waniliowy, sok z cytryny i sól. Zacznij ubijanie i kiedy zobaczysz, że twoja piana robi się coraz bardziej puszysta, dosyp szklankę cukru, a potem ubijaj dalej, aż białka staną się bardzo gęstą i sztywną masą.
Forma
Najlepiej, gdybyś do pieczenia bezy użył formy do tarty – wówczas będzie łatwo uformować ją w pożądany przez nas kształt.Masę z białek wylej do formy i ostrożnie za pomocą szpatułki uformuj ją w taki kształt, jaki ma tarta – wysokie boki i niski dół, aby można było tam włożyć nadzienie.
Pieczenie
Piekarnik nagrzej do 135°C i piecz bezę przez godzinę. Po pieczeniu beza musi się wysuszyć, więc uchyl lekko drzwiczki od piekarnika i pozostaw ją w środku przez kilka godzin (może być cała noc).
Nadzienie
Przygotowanie nadzienia rozpocznij od utarcia serka mascarpone z cukrem oraz aromatem waniliowym. Następnie dodaj do niego rozgniecione widelcem truskawki (szklankę plasterków).Śmietanę ubij z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie i delikatnie połącz ją z masą serowo-truskawkową. Dodaj do niej truskawki pokrojone w kostkę (pół szklanki).Tak przygotowane nadzienie wlej do bezy i odstaw do lodówki na trzy godziny.
Serwowanie
Ciasto bezowe podawaj z lodówki, gdyż chłodne będzie smakowało najlepiej i najdłużej zachowa odpowiednią konsystencję oraz świeżość. Możesz każdy kawałek udekorować truskawkami pokrojonymi w plastry i podawać z czarną lub deserową kawą. Smacznego!