Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na bezę z mascarpone i truskawkami

Opiekun artykułu: aniaf
Poziom trudności: Trudne , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na bezę z mascarpone i truskawkami

Przepis na bezę z mascarpone i truskawkami

Mascarpone to delikatny kremowy serek pochodzący z północnych Włoch. Wytwarza się go ze śmietany (powstałej z mleka krowiego). Swoją gęstą konsystencją przypomina znane nam dobrze krowie masło, a smak ma raczej słodki niż słony, dlatego chętnie wykorzystuje się go do letnich deserów i wypieków. Poniższy przepis pokaże, jak wykonać typowo wakacyjne ciasto bezowe z dodatkiem tego pysznego serka i polskich, sezonowych truskawek.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 białka

2 łyżeczki aromatu waniliowego (jedna do bezy, jednak do masy)

¼ łyżeczki soku z cytryny

szczypta soli do ubijania białek

1 szklanka cukru do ubijania białek

180 g serka mascarpone

1 szklanka śmietany kremówki

¼ szklanki cukru pudru do ubijania śmietany

1 szklanka truskawek do rozgniecenia

½ szklanki truskawek pokrojonych w kostkę

truskawki do dekoracji (opcjonalnie)

4 białka 2 łyżeczki aromatu waniliowego (jedna do bezy, jednak do masy) ¼ łyżeczki soku z cytryny szczypta soli do ubijania białek 1 szklanka cukru do ubijania białek 180 g serka mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki ¼ szklanki cukru pudru do ubijania śmietany 1 szklanka truskawek do rozgniecenia ½ szklanki truskawek pokrojonych w kostkę truskawki do dekoracji (opcjonalnie)
Warto zapamiętać:

Pamiętaj, że pieczenie bezy wymaga cierpliwości. Przed włożeniem do niej nadzienia należy suszyć ją przez co najmniej kilka godzin, dlatego jeśli chcesz podać ten deser, wykonaj bezę dzień wcześniej.

  • Ubijanie białek

    Białka na bezę wrzuć do miski od miksera i dodaj aromat waniliowy, sok z cytryny i sól. Zacznij ubijanie i kiedy zobaczysz, że twoja piana robi się coraz bardziej puszysta, dosyp szklankę cukru, a potem ubijaj dalej, aż białka staną się bardzo gęstą i sztywną masą.

  • Forma

    Najlepiej, gdybyś do pieczenia bezy użył formy do tarty – wówczas będzie łatwo uformować ją w pożądany przez nas kształt.Masę z białek wylej do formy i ostrożnie za pomocą szpatułki uformuj ją w taki kształt, jaki ma tarta – wysokie boki i niski dół, aby można było tam włożyć nadzienie.

  • Pieczenie

    Piekarnik nagrzej do 135°C i piecz bezę przez godzinę. Po pieczeniu beza musi się wysuszyć, więc uchyl lekko drzwiczki od piekarnika i pozostaw ją w środku przez kilka godzin (może być cała noc).

  • Nadzienie

    Przygotowanie nadzienia rozpocznij od utarcia serka mascarpone z cukrem oraz aromatem waniliowym. Następnie dodaj do niego rozgniecione widelcem truskawki (szklankę plasterków).Śmietanę ubij z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie i delikatnie połącz ją z masą serowo-truskawkową. Dodaj do niej truskawki pokrojone w kostkę (pół szklanki).Tak przygotowane nadzienie wlej do bezy i odstaw do lodówki na trzy godziny.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Ciasto bezowe podawaj z lodówki, gdyż chłodne będzie smakowało najlepiej i najdłużej zachowa odpowiednią konsystencję oraz świeżość. Możesz każdy kawałek udekorować truskawkami pokrojonymi w plastry i podawać z czarną lub deserową kawą. Smacznego!

Popularne tagi
  • „śnieżka”
  • podwieczorek na lato
  • sernik po japońsku
  • biszkopt kakaowy
  • borówka
  • brzoskwinie
  • czekolada plastyczna
  • barwnik spożywczy
  • banoffee
  • kasza manna
  • muffinki
  • tłusta śmietanka
  • wzór marmurkowy
  • salami
  • tiramisu
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising