Doskonały podwieczorek – ciasto francuskie z jagodami
Doskonały podwieczorek – ciasto francuskie z jagodami
Sezon na jagody nie jest długi, dlatego warto dobrze go wykorzystać. Jagody można jeść na wiele sposobów. Doskonałe są jako deser jedynie z cukrem, jak również jako nadzienie do pierogów ze śmietaną. Jednak nie zawsze ma się ochotę na czasochłonne gotowanie. Poniżej prezentujemy szybki i dobry sposób na deser w postaci placka z jagodami.
Niezbędne produkty
Do przygotowania podwieczorku potrzebne są odpowiednie składniki. Powinny znaleźć się wśród nich przede wszystkim:
* 400 ml serka jagodowego,
* 400 g jagód,
* 1 jajko,
* 1 łyżka wody,
* 3 łyżki cukru,
* 2 arkusze ciasta francuskiego, mrożonego.
Smacznym dodatkiem będzie również lukier, który można przygotować z następujących składników:
* 2 łyżki mleka,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 3/4 szklanki cukru pudru.Krok pierwszy
Ciasto wyjąć z lodówki do odtajania. Piekarnik włączyć i nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia albo pergaminem.
Krok druga
Rozmrożone ciasto posypać mąką i zacząć rozwijać, a następnie podzielić oba arkusze na 6 – 9 niewielkich kawałków. Powinny mieć kształt kwadratów lub prostokątów, lecz niezbyt wydłużonych. Ułożyć przygotowane fragmenty na wyłożonej papierem blasze. Na środku każdego fragmentu zrobić kilka dziurek widelcem, żeby ciasto nie rosło w tym miejscu.
Krok trzeci
W niewielkiej miseczce rozmieszać jajko z wodą i pędzelkiem nanieść mieszankę na każdy kawałek ciasta francuskiego. Następnie posmarować każdy serkiem jagodowym. Nie musi to być bardzo duża ilość, ważne, żeby serek pokrył środek ciasta. Na serku ułożyć jagody.
Krok czwarty
Posypać każdy z przygotowanych kawałków cukrem, po czym wsunąć blachę do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, aż boki napuchną i staną się złocistobrązowe.W czasie, kiedy ciasto będzie w piekarniku, przygotować lukier. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Polewać nią upieczone ciastka, poczekać, aż lekko stężeje i podawać. Smacznego!