Jak przygotować wieprzowe kotlety mielone?
Jak przygotować wieprzowe kotlety mielone?
Kotlety mielone to chętnie wybierane danie, które można podawać na różne sposoby, czyli z różnymi dodatkami. Najpopularniejsze są ziemniaki oraz surówka, jednak jeśli lubisz jadać je inaczej, masz wiele możliwości. Jednak poza dodatkami do kotletów trzeba zadbać o to, aby one same były pyszne, czyli stworzone z dobrego, wieprzowego mięsa. Nasz przepis pozwoli Ci uzyskać doskonałe efekty smakowe – spróbuj.
Potrzebne składniki spożywcze
Do przyrządzenia smacznych kotletów mielonych potrzebne są odpowiednie, świeże składniki, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:
* 1 kg mięsa mielonego (może być wieprzowo-wołowe),
* 50 g masła,
* 2 cebule,
* 2 jajka,
* 1 bułka kajzerka,
* mleko,
* bułka tarta,
* pieprz,
* sól,
* olej.
Krok pierwszy
Mięso mielone przełożyć do miski. Jeśli nie chce się skorzystać z kupnego mielonego, wystarczy zakupić łopatkę wieprzową i zemleć ją samodzielnie, wtedy ma się pewność co do świeżości oraz braku zbędnych dodatków. Po przełożeniu mięsa lub jego zmieleniu odsunąć miskę na bok i zająć się cebulą. Obie główki obrać z łupinki i drobno posiekać.
Krok drugi
Bułkę przełożyć do miseczki – bez krojenia – i zalać mlekiem, pozostawić do zmięknięcia. Cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażać aż do delikatnego zbrązowienia warzywa. Ostudzić. Miękką bułkę zemleć przez maszynkę do mielenia mięsa.
Krok trzeci
Do mięsa mielonego dodać bułkę, cebulę, wbić jajko, wodę oraz przyprawy. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać, może być rękami, a następnie z uzyskanej masy formować kotlety – mniejsze lub średniej wielkości. Jeśli chce się je użyć do sosu, wówczas lepsze będą małe i okrągłe, jeśli mają być podawane z ziemniakami, znacznie lepsze będą większe oraz delikatnie spłaszczone. Każdy z kotletów przed smażeniem powinien być obtoczony w bułce tartej. Po przygotowaniu smażyć je na oleju, aż będą mocno brązowe z obu stron.