Advertising
Zakumaj.pl

Jakich owoców nie powinno się łączyć?

Opiekun artykułu: darken
Jakich owoców nie powinno się łączyć?

Jakich owoców nie powinno się łączyć?

Chociaż owoce są z zasady zdrowe, nie oznacza to, że można jeść je w nieograniczonych ilościach ani byle jak. Żeby zachować zdrowie przewodu pokarmowego, ustabilizować wagę i wspomóc odchudzanie, jeżeli chce się stracić zbędne kilogramy, należy je odpowiednio łączyć ze sobą. Pozwala to na uniknięcie nieprzyjemności i sprawia, że składniki zawarte w owocach są lepiej przyswajane przez organizm.

Advertising
Advertising
  • Pięć grup

    Pięć grup

    Pierwszą zasadą poprawnego jedzenia owoców jest zdawanie sobie sprawy, że istnieje pięć podstawowych typów owoców. Nie wszystkie są równie dobre w połączeniu z owocami z innych grup, dlatego chcąc jeść świadomie i dobrze, trzeba je znać, co w znaczący sposób ułatwia przygotowywanie posiłków. Pierwszą grupą owoców są takie, które posiadają dużą ilość wody i soli mineralnych, np. melon. Drugą grupę tworzą owoce słodkie, np. banany. Trzecią są owoce półkwaśne, do których należą np. jabłka lub winogrona. Czwartą owoce kwaśne, w tym pomarańcza i limonka, natomiast piątym owocowym typem są owoce będące tzw. bombami witaminowymi, wśród których znajduje się m.in. awokado, owoc niedostatecznie jeszcze doceniony.

  • Odpowiednia grupa

    Odpowiednia grupa

    Pięć typów owoców nie zostało wyróżnionych dla utrudnienia diety, lecz aby pomóc w przyswajaniu składników odżywczych bez obciążania jelit. Główną zasadą jest wybieranie na deser lub jako posiłek owoców z tej samej grupy albo z grup pokrewnych, dzięki czemu nie zachodzą pomiędzy nimi szkodliwe reakcje. Oznacza to jedzenie słodkich owoców ze słodkimi albo z półkwaśnymi. Połączenie słodkich i bomby witaminowej nie będzie dobrym wyborem, zwłaszcza że owocowe bomby są zazwyczaj ciężkostrawne. Żeby nie obciążyć brzucha, lepiej nie jadać owoców pomiędzy posiłkami (poza jabłkami), ponieważ mogą zacząć fermentować w przewodzie pokarmowym.

  • Owoce i nabiał

    Owoce i nabiał

    Produkty mleczne, zwłaszcza jogurty naturalne i owocowe oraz świeże owoce, to dla wielu osób podstawa diety. Jednak często pojawiają się nieprzyjemności żołądkowe po zjedzeniu takiej porcji. Dzieje się tak, gdy następuje nieodpowiednie połączenie produktów. Owoców kwaśnych i półkwaśnych lepiej nie łączyć z nabiałem, słodkie można z powodzeniem, zwłaszcza z jogurtem naturalnym oraz zsiadłym mlekiem. Warto pamiętać także o tym, żeby nie łączyć zbyt wielu słodkich owoców naraz. Dwa lub trzy w zupełności wystarczą na jeden posiłek i nie będą zbyt dużym obciążeniem dla układu pokarmowego.

  • Owoce i warzywa

    Owoce i warzywa

    Fantazyjne sałatki są coraz popularniejsze. Niestety nie zawsze bierze się pod uwagę, że niektóre owoce i warzywa nie są dobrym połączeniem. Dotyczy to przede wszystkim owoców kwaśnych i półkwaśnych, których lepiej nie dodawać do sałatek, zawierających paprykę lub ogórki. Takie połączenia mogą być trudne do strawienia i tym samym powodują wzdęcia, uczucie ciężkości, a w skrajnych wypadkach biegunki.

Popularne tagi
  • 1000 kalorii
  • składniki masła smakowego
  • zastosowanie przyprawy cajun
  • przepis
  • kwas mlekowy
  • zalety szpinaku
  • suszenie owoców w piekarniku
  • zasady rozmrażania warzyw
  • dieta 1000 kalorii
  • kasza jaglana
  • dieta podczas choroby
  • duszone grzyby
  • kromka
  • kostki lodu z ziołami
  • miseczka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising