Advertising
Zakumaj.pl

Jakie ważne dla nas informacje zawierają etykiety?

Opiekun artykułu: dominika
Jakie ważne dla nas informacje zawierają etykiety?

Jakie ważne dla nas informacje zawierają etykiety?

Etykieta jest źródłem informacji o produkcie. Powinny być one zapisane w języku polskim w sposób czytelny i zrozumiały. Polskie prawo określa dokładnie, jakie informacje muszą znajdować się na etykiecie.

Advertising
Advertising
  • Podstawowe informacje

    Podstawowe informacje

    Na etykiecie przede wszystkim musi znajdować się nazwa produktu oraz dane wytwórcy lub importera (w tym jego adres). Podaje się także, jaka jest zawartość opakowania (waga netto albo liczba sztuk) i z której partii produkcyjnej pochodzi produkt. Ważnym elementem etykiety jest kod kreskowy.

  • Skład

    Na etykiecie musi być podany pełen skład produktu, ze szczególnym uwzględnieniem składników mogących powodować alergię, takich jak soja, sezam, orzechy, gluten, gorczyca, mleko z laktozą, jaja, seler, łubin. Podaje się taką informację także wtedy, gdy możliwe jest występowanie śladowych ilości danej substancji. Dodatki do żywności takie jak konserwanty, barwniki czy antyutleniacze podaje się, używając standardowych symboli z literą „E”.

  • Ważne daty

    Na etykietach można znaleźć dwie ważne daty. Są to termin przydatności do spożycia i data minimalnej trwałości. Czym informacje te się od siebie różnią? Otóż określenie „termin przydatności do spożycia”, poprzedzone sformułowaniem „należy spożyć do”, po którym występuje data, określa termin, po którego upływie dany produkt traci przydatność do spożycia. Natomiast w przypadku daty minimalnej trwałości dowiadujemy się, do kiedy produkt właściwie przechowywany na pewno zachowa swoje właściwości odżywcze. Używa się wtedy sformułowania: „najlepiej spożyć przed”, po którym następuje data.

  • Przechowywanie i przygotowanie

    Bardzo ważna jest umieszczona na etykiecie produktu informacja dotycząca sposobu jego przechowywania. Jeśli będziemy przestrzegać tych wskazań, mamy gwarancję, że produkt zachowa swój smak, wygląd i wartości odżywcze, a jego spożycie nie spowoduje problemów zdrowotnych. Typowe zalecenia dotyczą przechowywania produktu w warunkach chłodniczych, z dala od światła, w suchym miejscu itp. Podawane są także informacje dotyczące sposobu przygotowania produktu do spożycia (w formie tekstu oraz w postaci graficznej).

  • Informacje zdrowotne

    Informacje zdrowotne

    Na etykiecie produktu podawane są informacje o zawartości konkretnego składnika albo jego braku („bez dodatku cukru”, „źródło magnezu”). Natomiast nie powinny się tam znaleźć oświadczenia dotyczące wpływu produktu na zdrowie (zapobieganie chorobom, działanie odchudzające itp.).

  • Wartość odżywcza

    Wartość odżywcza

    Na etykiecie znajdziemy także informacje o wartości odżywczej produktu, począwszy od jego wartości energetycznej, po zawartość białka, tłuszczu, błonnika, składników mineralnych itp.

  • Inne informacje

    Inne informacje

    Niektóre dodatkowe informacje mogą być bardzo istotne. Przykładowo jeśli podano, że produkt zawiera źródło fenyloalaniny, to znaczy, ze w jego składzie jest aspartam lub związek pochodny. Zapis „produkt może być spożywany przez wegan” oznacza, że do jego wyprodukowania nie użyto żadnych substancji pochodzenia zwierzęcego. Jeśli dany artykuł wyprodukowano, używając roślin ulepszonych technikami inżynierii genetycznej, na etykiecie znajdziemy zapis „żywność genetycznie modyfikowana”. Z kolei zapis „produkt rolnictwa ekologicznego” informuje, że dany produkt pochodzi z gospodarstwa, gdzie nie używa się nawozów sztucznych ani chemicznych środków ochrony roślin (pestycydów).

Popularne tagi
  • tłuszcz arachidowy
  • dlaczego należy pić wodę
  • czekolada deserowa
  • stereotypy na temat odchudzania
  • używki
  • ananasy
  • lit
  • wartości odżywcze parówki
  • wysiłek fizyczny
  • sportowiec
  • panga
  • płatki z mlekiem
  • uprawianie sportu
  • zasady używania mikrofalówki
  • butelka plastikowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising