Jakie zalety mają brokuły?
Jakie zalety mają brokuły?
Chociaż cieszą się rosnącą popularnością i coraz więcej ich w sklepach, nie każdy przekonuje się do nich od razu. Mają specyficzny zapach podczas gotowania i smak, który nie u wszystkich budzi zachwyt. Jednak warto przekonać się do zjedzenia brokułów przynajmniej raz w tygodniu, w zupie lub w sałatce, ze względu na to, że mają one liczne właściwości odżywcze, z których może skorzystać całe ciało.
Dużo witamin
Jak przystało na zielone warzywo, brokuł zawiera w sobie bardzo dużo witamin, które z powodzeniem mogą zastąpić suplementy diety z apteki. Przede wszystkim znajduje się w nim na tyle duża dawna witaminy C, że uzupełnia ona dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w organizmie dorosłego człowieka. Poza nią w brokułach znajduje się przydatna dla oczu witamina A oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne do przeprowadzania wielu procesów umysłowych i wchłaniania się składników mineralnych.
Minerały
Do prawidłowego działania całego ciała potrzeba wszystkiego po trochu, w tym trochę składników mineralnych, które można znaleźć w brokułach. Fosfor, jod, selen są przydatne do poprawnego działania tarczycy. Szczególnie niedobory jodu nie są przez nią tolerowane, więc warto dostarczać go odpowiednio dużo w dobrym pożywieniu. Jednak składnikiem mineralnym o największym znaczeniu, który znajduje się w brokule w dużej ilości, jest magnez. Dzięki obecności witaminy B w tym warzywie magnez jest dobrze wchłaniany i może wpływać dodatnio na poprawne myślenie, pamięć, koncentrację, a także na rozwój zakończeń nerwowych i działanie układu krążenia, zwłaszcza na pracę serca.
Na alergię
W brokułach znajduje się duża ilość składnika zwanego kaempferol. Jest to flawonoid o korzystnym działaniu dla ciała, ponieważ działa przeciwzapalnie. Z tego powodu może chronić przed alergią. Dodatkowo sprawia, że brokuły nie wywołują reakcji alergicznych, więc jeżeli ktoś cierpi z powodu uczuleń pokarmowych i jest narażony na to, że każde zjedzone warzywo będzie niebezpieczne, powinien spróbować brokułów. Jeśli zraża go nieprzyjemny zapach, i na to jest sposób. Wystarczy do wody z gotującym się brokułem dodać skórkę od chleba, która pochłonie nieprzyjemną woń. Wówczas łatwiej będzie i ugotować warzywo, i przekonać się do jego zjedzenia, dzięki czemu żaden alergik nie będzie cierpiał na braki wywołane niemożnością spożywania części warzyw.
Na dietę
Brokuły są niskokaloryczne, więc są idealnym warzywem do włączenia w codzienną dietę, zwłaszcza dla tych, którzy planują schudnąć lub chcą utrzymać odpowiednią wagę. Nie zawierają dużej ilości kalorii, są bogate w witaminy, poprawiają stan skóry, a dodatkowo mają dużą ilość błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Wspomagają go, polepszają przemianę materii i wydalanie. Dodatkowo zapobiegają anemii ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza.