Kanapka-rybka dla najmłodszych – jak ją zrobić?
Kanapka-rybka dla najmłodszych – jak ją zrobić?
Dzieci lubią nietypowe kanapki i warto im to zagwarantować, zarówno na śniadanie, jak i na przekąskę popołudniową. Kanapeczka w kształcie ryby, do tego z owocami, może zaskoczyć malucha i spowodować, że zacznie bardzo chętnie jadać zdrowe przekąski oraz domagać się dokładek. Warto nauczyć się, jak zrobić rybkę na talerzu.
Niezbędne składniki spożywcze
Do wykonania zgrabnej kanapki potrzebny jest komplet następujących składników spożywczych:
* 1 kromka pełnoziarnistego chleba,
* 12 malin,
* 6 borówek,
* 5 truskawek,
* masło orzechowe,
* szczypiorek.Pierwszy krok
Sięgnąć po kromkę chleba i odciąć półokrągło 2 przeciwległe rogi od pieczywa. W taki sposób uda się stworzyć podstawę ryby, czyli jej tułów. Odciętych fragmentów nie wyrzucać, ponieważ z nich należy zrobić ogon. Z pozostałego kawałka wykonać płetwę brzuszną oraz grzbietową, przecinając kawałek chleba na 2 części.
Drugi krok
Wszystkie owoce dokładnie umyć na sitku, pod zimną wodą. Z truskawek oderwać zielone szypułki i pokroić w niewielkie plasterki, tnąc wzdłuż owocu.Rybi tułów z chleba posmarować masłem orzechowym, a następnie układać na nim truskawki, kładąc je w taki sposób, żeby górne lekko zachodziły na dolne, jak prawdziwie rybie łuski. Po zrobieniu tego ułożyć płetwy.
Trzeci krok
Położyć rybkę na talerzu. Z jednej borówki zrobić oko, a z reszty bąbelki ułożone nad pyszczkiem rybki. Maliny położyć na dole talerza jako część imitującą dno. Pomiędzy maliny w niektórych miejscach włożyć kawałki szczypiorku, który będzie niczym podwodne roślinki. Tak przygotowane śniadanie albo deser podać dziecku, obserwując, jak zjada je ze smakiem. Przygotuj się na to, że będzie prośba o dokładkę.