Koktajl z mango – jak go przyrządzić?
Koktajl z mango – jak go przyrządzić?
Mango bywa niedocenionym owocem, co jest wielką szkodą, ponieważ jest soczyste i zdrowe. Jednak przede wszystkim świetnie pasuje do wakacji, letniego odpoczynku i zapomnienia o codzienności. Obecnie mango nie jest już w rzadkością w sklepach, więc z powodzeniem można kupować, korzystać i podążać za proponowanymi w artykule wskazówkami.
W koktajlu z mango znajduje się dużo witaminy A, witaminy C, witaminy K, jak również składników mineralnych, m.in. wapń, żelazo.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie koktajlu z mango należy zacząć od zgromadzenia odpowiednich składników spożywczych, koniecznie świeżych, aby nic nie zaburzało smaku napoju. Są to:
* 1 mango,
* 1 łyżeczka miodu,
* 150 g jogurtu naturalnego,
* 300 ml półtłustego mleka,
* kostki lodu (opcjonalnie).
Krok pierwszy
Mango dokładnie obrać ze skórki. Przekroić na pół i pozbyć się pestki, która nie będzie już do niczego potrzebna. Sam miąższ posiekać na mniejsze kawałeczki i wrzucić do blendera. Zmiksować cały na gładką masę. Dobrze jest miksować dłużej, na średnich obrotach, ale mieć pewność, że z owocu zostanie papka.
Krok drugi
Do zmiksowanego miąższu dolać jogurt oraz mleko. Ponownie zacząć miksować, uzyskując coraz lepszą konsystencję napoju. Jeżeli pomimo dodania składników płynnych nadal jest on zbyt gęsty do popijania, dodać więcej mleka. Udany koktajl powinien lekko się spienić.
Krok trzeci
Na zakończenie posłodzić koktajl miodem. Można, choć nie jest to konieczne, dodać 1/2 łyżeczki kardamonu, żeby posmak był bardziej nietypowy, jednak jeśli nie jest się fanem tej przyprawy, nie trzeba tego robić.Przelać gotowy koktajl do szklanek. Jeżeli ma mieć działanie chłodzące, dodać po 3 – 4 kostki lodu albo garść lodu kruszonego. Dodać słomkę – ewentualnie także parasolkę koktajlową, żeby było weselej – i podawać. Napój ma pyszny, owocowy smak, który każdego skusi do kupowania mango znacznie częściej niż dotąd.