Sposób wykonania oczyszczającego soku z marchewki
Sposób wykonania oczyszczającego soku z marchewki
Oczyszczenie organizmu z toksyn może stać się podstawą do poczucia się zdrowiej, piękniej, lżej. Człowiek nawet nie zdaje sobie sprawy, jak wiele toksyn zalega w jego organizmie. Są to efekty nie tylko zanieczyszczenia środowiska, ale również złej diety i kiepskiego stylu życia. Aby oczyścić ciało, nie należy kupować tabletek i dostarczać sobie kolejnej chemii, lecz zaufać warzywom, w tym marchewce, i przygotować sok.
Jakich składników potrzeba?
Smaczny i doskonale wpływający na organizm sok można stworzyć z odpowiednich składników, wśród których powinny znaleźć się:
* 1/2 kg marchewki,
* 1 sałata rzymska,
* 1/2 cytryny,
* 1 łyżeczka imbiru.Krok pierwszy
Wszystkie marchewki dokładnie umyć. Obrać cienko ze skórki, chyba że jest ona delikatna, cienka, wtedy nie trzeba, zwłaszcza że pod skórką kryje się wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Pokroić marchewkę na mniejsze kawałki, a następnie wrzucić do sokowirówki i wycisnąć z warzyw cały sok.
Krok drugi
Z cytryny wycisnąć dokładnie cały sok. Wlać go do soku marchewkowego. Następnie dodać imbir. Można użyć imbiru mielonego, jednak znacznie lepsze efekty daje świeżo starty imbir, dlatego warto zakupić korzeń, obrać go ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Krok trzeci
Posiekać kapustę i wrzucić do soku marchewkowego, po czym wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Powinny przybrać gładką konsystencję, łatwą do picia.
Gotowy sok przelać do szklanek i podawać. Można ozdobić cytryną albo pietruszką.
Zalety soku marchewkowego
Sok marchewkowy ma wiele zalet. Przede wszystkim oczyszcza organizm, lecz nie tylko. Dodatkowo dostarcza mu witaminy A, C, PP oraz witamin z grupy B. Wpływa na odporność organizmu oraz poprawia stan wzroku. Sprawia również, że skóra wygląda znacznie ładniej oraz młodziej, gdyż komórki organizmu są stymulowane do regeneracji.