Kwas chlebowy i cytrynowy – właściwości
Kwas chlebowy i cytrynowy – właściwości
W dzisiejszych czasach mało kto wyobraża sobie, że miałby przygotowywać w domu produkty wymagające fermentacji. Nikt nie ma na to czasu i większości osób przepisy na takie specyfiki są obce, mimo że od X do XIX wieku kwasy, w tym chlebowy, były produkowane w każdym domu. Ich walory zdrowotne zapewniały domownikom składniki odżywcze, minerały i witaminy, a także smaczny napój na każdą okazję Obecnie następuje powolny renesans domowych kwasów, które z pewnością warto włączyć do diety.
Tradycja wyrabiania kwasu
Kwas chlebowy był znany na ziemiach polskich już od X wieku. Chociaż już w starożytnym Egipcie pijano podobny napój, opierający się na fermentacji zbóż, kwas chlebowy jest przypisywany Słowianom. Podobno każda rodzina miała swój własny sposób przygotowywania go, dlatego różnił się on smakiem w zależności od gospodarstwa. Kwas chlebowy bardzo szybko rozpowszechnił się na terenie dawnej Rusi, Ukrainy, a także w Polsce, chociaż w dwóch pierwszych krajach został w XVI wieku napojem narodowym. Bardzo długo, bo aż do XIX wieku, nie interesowano się kwasem produkowanym na szeroką skalę. Był on wyrabiany i używany w domach, we dworach, nawet w bardzo bogatych, jednak nie można było znaleźć go w sklepie. Zmienił to dopiero XIX wiek, kiedy zainteresowały się nim fabryki i z produkcji domowej przeszedł na masową. Miało to swoje zalety, ale i wady, ponieważ z czasem został zapomniany. Obecnie rozpoczyna się ponowne odkrywanie jego zalet.
Zalety kwasu chlebowego
Produkcja kwasu chlebowego wymaga doprowadzenia do fermentacji chleba razowego lub żytniego razem z cukrem oraz drożdżami albo rodzynkami. Ze względu na to, że obecnie mało który chleb wyrabiany jest na specjalnym zakwasie, domowa produkcja kwasu jest bardzo utrudniona. Jednak znajdują się osoby oraz firmy, które produkują go z myślą o zawartych w nim właściwościach zdrowotnych. Kwas chlebowy może pochwalić się bardzo dużą zawartością witaminy B, która jest przydatna dla układu nerwowego i poprawy pamięci, ponieważ wchodzi w skład budowania zakończeń nerwowych oraz przyswajania magnezu. Witamina C, również znajdująca się w kwasie, wspomaga układ odpornościowy i chroni przed infekcjami. Jednak najbardziej doceniane są znajdujące się w nim enzymy oraz kwas mlekowy. Kwas mlekowy ma istotne znaczenie dla organizmu: poprawia florę jelitową, wspomaga trawienie, działa na usprawnienie krążenia, wzmacnia serce, a także łagodzi objawy klimakterium. Co ciekawe, kwas powstający na bazie drożdży może wspomóc leczenie grzybicy.
Kwas cytrynowy
Innym kwasem domowej roboty, który ma liczne właściwości prozdrowotne, jest kwas cytrynowy. Otrzymuje się go poprzez fermentację cytryn, drożdży, mąki, miodu i rodzynek. Dzięki takim składnikom kwas ma nie tylko orzeźwiający, ale i słodki smak. Kwas cytrynowy ma duży wpływ na urodę i zachowanie dobrego wyglądu skóry. Spowodowane jest to dużą ilością witaminy C, która regeneruje komórki organizmu, wpływa na produkcję kolagenu i elastyny zapewniającej jędrność skóry. Dodatkowe zalety picia kwasu cytrynowego to wspieranie odporności, zwalczanie bakterii oraz przeciwdziałanie zachorowaniom wywoływanym przez wirusy. Dzięki niemu możliwe jest uregulowanie gospodarki kwasowo-zasadowej w organizmie, która bywa przyczyną licznych chorób oraz rozwoju drożdżaków w jelitach.