Jakie właściwości ma rzodkiewka?
Jakie właściwości ma rzodkiewka?
Jedno z najbardziej znanych wiosennych warzyw, które lubią niemal wszyscy. Przez czerwony kolor kojarzy się nieco z burakami, chociaż odmian rzodkiewek jest sporo i różnią się one od siebie zarówno kształtem, jak i smakiem. W Polsce największą popularnością cieszy się typowa czerwona rzodkiewka oraz duża biała rzodkiew, którą można również przysmażać. Rzodkiewki mają nieco ostry smak, idealnie uzupełniający kanapki, sałatki, a także potrawy obiadowe. Dodatkowo jest to warzywo pełne składników wpływających korzystnie na organizm.
Dla serca
Przyjmowanie tabletek na serce, kiedy zachodzi taka potrzeba, jest niezbędne, jednak jeżeli chce się uniknąć kłopotów z układem krwionośnym, można zadbać o to zawczasu i rzodkiewka doskonale może się do tego przysłużyć. Jest w niej dużo błonnika, który zapobiega wchłanianiu się tłuszczu i cholesterolu ze spożywanego jedzenia. Z tego powodu każda osoba, która ma problemy ze złym cholesterolem i nie potrafi go obniżyć, powinna włączyć do jadłospisu przynajmniej 3 rzodkiewki dziennie, jedzone samodzielnie lub na kanapce.
Dobry potas
Niezbędny do wielu procesów życiowych, niezbędny ciału i organom wewnętrznym potas w dużych ilościach znajduje się właśnie w rzodkiewce. Jedzenie jej codziennie uzupełnia zapotrzebowanie na potas, który ma działanie rozluźniające napięcie mięśniowe, obniża ciśnienie krwi, a jednocześnie wpływa pozytywnie na procesy myślowe. Jest dobrą alternatywą dla orzechów, jeżeli chodzi o poprawę koncentracji oraz pamięci, a także dotlenienie mózgu. Warto również wiedzieć, że zawarty w rzodkiewce potas pobudza wytwarzanie insuliny.
Dla oczyszczenia
Współczesne jedzenie oraz środowisko sprawiają, że organizm od czasu do czasu potrzebuje oczyszczenia z toksyn, które nazbierały się w nim przez jakiś czas. Rzodkiewka doskonale się do tego nadaje. Można jeść ją samą, w większych ilościach, prowokując organizm do usuwania toksyn, albo przygotować chłodnik rzodkiewkowy, który jest nie tylko orzeźwiającym daniem, ale równocześnie sprawia, że z ciała usuwane są zbędne elementy. Dodatkowo poprawia trawienie i motywuje żołądek do wytwarzania większej ilości żółci, która ma wpływ na przemianę materii.
Wzmocnienie organizmu
Nie tylko miód i cytryna wzmacniają organizm. Robi to również rzodkiewka, która posiada wiele cennych składników mineralnych i witamin wpływających na system odpornościowy każdego człowieka. Znajdują się w niej witaminy C, B1, B2 oraz beta-karoten, które zapewniają ochronę przed przeziębieniem, a nawet grypą. Z tego powodu rzodkiewka jest polecana osobom, które wykazują skłonności do zachorowań. Wystarczą dwie rzodkiewki dziennie, żeby poczuć różnicę w funkcjonowaniu całego ciała. Ze względu na to, że rzodkiewka nie jest warzywem całorocznym, a jej dobre właściwości przydają się w czasie zimy, można ją zamarynować razem z innymi warzywami, np. z kapustą kiszoną, i jeść, gdy nastaną mrozy, żeby zapewnić sobie dodatkową ochronę przed chorobą.