Mrożona zielona herbata na upały
Mrożona zielona herbata na upały
Doskonałym odświeżeniem na upalne popołudnie jest mrożona herbata. Zamiast używania cały czas zwykłej, czarnej herbaty, można użyć zielonej. Łączy się wtedy przyjemne z pożytecznym, ponieważ zielona herbata doskonale wpływa na zdrowie. Poprawia stan skóry, działa ochronnie na organizm oraz pomaga poprawić wygląd sylwetki. Warto z tego skorzystać.
Zielona herbata z limonką
Podstawą zielonej herbaty powinno być przyniesienie orzeźwienia. Właśnie je zapewnia połączenie zielonej herbaty z limonką. Do przyrządzenia napoju potrzebne będą:
* 1 – 2 torebki zielonej herbaty ekspresowej,
* 2 limonki,
* 1 l wody mineralnej, niegazowanej,
* kostki lodu.
Torebki herbaty wrzucić do dzbanka albo do rondelka i zalać wrzątkiem. Przykryć i parzyć w taki sposób przez 6 minut. Następnie poczekać, aż napar ostygnie i wyjąć torebki. Do dzbanka przelać wodę mineralną. Z 1,5 limonki wycisnąć sok, wlać do wody. Pozostałą część pokroić na plasterki i wrzucić do napoju. Dodać 8 – 10 kostek lodu oraz napar z zielonej herbaty. Zamieszać.Zielona herbata z miętą
Wakacyjnym dodatkiem do napojów jest często mięta. Można ją z powodzeniem połączyć z zieloną herbatą, uzyskując aromatyczny specjał. Żeby ją przyrządzić, potrzebne będą:
* 3 łyżki zielonej herbaty liściastej,
* 1 l przegotowanej wody,
* 1 garść mięty,
* 10 malin,
* kostki lodu.
Liście herbaty wrzucić do dzbanka. Zalać wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza i pozostawić na 5 – 7 minut do zaparzenia. Po tym czasie można przecedzić napój, aby nie pływały w nim zielone listki. Do wody dodać maliny, liście mięty oraz kostki lodu. Zamieszać. Przelewać do szklanek i podawać z zieloną słomką.Zielona herbata z cytryną
Cytryna to podstawa bardzo dobrej lemoniady, więc dobrym pomysłem jest połączenie jej smaku z zieloną herbatą. Żeby to zrobić, należy przygotować następujące elementy:
* 5 torebek zielonej herbaty ekspresowej,
* 1 l wody,
* 1 łyżka cukru,
* 1/2 cytryny,
* listki mięty,
* kostki lodu.
Torebki herbaty zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i pozostawić całość pod przykryciem do zaparzenia na 5 minut. Po tym czasie pozbyć się torebek, dosypać cukier. Cytrynę pokroić na plasterki i wrzucić do zielonego naparu. Wystudzić, po czym na 30 minut wstawić do lodówki. Podawać z kostkami lodu oraz listkami mięty.