Doskonała kawa z pomarańczowym posmakiem
Doskonała kawa z pomarańczowym posmakiem
Pobudzająca kawa to dla wielu osób obowiązkowy deser. Bez niej popołudnie nie byłoby takie samo. Żeby jeszcze bardziej je urozmaicić, dobrze jest przygotować kawę, która dodatkowo połechta podniebienie i będzie posiadać posmak cytrusów. Może to sprawić przyrządzenie jej z dodatkiem likieru pomarańczowego.
Jakich składników potrzeba?
Dobre składniki umożliwią szybkie wykonanie pysznej kawy. Wśród nich koniecznie muszą znaleźć się:
* 2 łyżeczki kawy parzonej,
* 250 ml wody,
* 50 ml likieru pomarańczowego,
* 1 łyżeczka cukru,
* bita śmietana.Krok pierwszy
Kawę wsypać do kubka. Wodę zagotować i zalać kawę wrzątkiem, pozostawiając ją na 2 – 3 minuty do zaparzenia, aby miała bardziej intensywny smak oraz aromat.
Krok drugi
Do dwóch filiżanek wlać likier pomarańczowy. Następnie wlewać kawę do każdej, cedząc ją przez sitko, żeby pozbyć się fusów. Kawę można zaparzyć również w ekspresie, wtedy problem fusów nie istnieje.
Krok trzeci
Dosypać cukier do filiżanek i zamieszać całość, żeby dodatki wniknęły w kawę. Każdą filiżankę ozdobić bitą śmietaną. Dla lepszego wyglądu oraz smaku można posypać śmietanę cynamonem, gorzkim kakao albo kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!