Placuszki owsiane – jak je przygotować?
Placuszki owsiane – jak je przygotować?
Z płatów owsianych można przyrządzić nie tylko smaczną owsiankę z owocami, lecz również inne dania na ciepło. Jednym z nich są owsiane placuszki, które można podawać z dowolnymi sosami, owocami, dżemem. Są idealne na ciepłe śniadanie, ponieważ nie tylko rozbudzają, ale i dodają energii. Nadają się doskonale dla całej rodziny.
Niezbędne składniki spożywcze
Zaletą placków owsianych jest niewielka ilość składników, które są potrzebne do ich przygotowania. Do najważniejszych należą:
* 300 g jogurtu naturalnego,
* 1 szklanka płatków owsianych,
* 1/4 szklanka mąki razowej,
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 2 łyżki oliwy z oliwek.Pierwszy krok
Do miski średniej wielkości przesypać płatki owsiane. Dolać jogurt naturalny i zamieszać dokładnie, po czym odstawić naczynie na 30 minut. Płatki zdążą lekko spęcznieć, tak samo jak po zalaniu mlekiem.
Drugi krok
Gdy minie odpowiedni czas, dodać oliwę oraz jajko. Po raz kolejny wszystko dokładnie wymieszać, żeby składniki połączyły się ze sobą. Tłuszcz nie powinien unosić się na powierzchni powstałej masy. Można mieszać łyżką albo trzepaczką.Kiedy olej oraz jajko połączą się z pozostałymi elementami, rozpocząć dodawanie mąki wymieszanej z sodą oczyszczoną.
Trzeci krok
Po uzyskaniu ładnego ciasta przejść do smażenia. Na patelni rozgrzać oliwę, po czym łyżką nakładać masę, formując okrągłe placuszki. Smażyć je 1 minutę z każdej strony na średnim ogniu. Powinny być ładnie przyrumienione z obu stron. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, w który odcieknie nadmiar oleju.Placuszki można podawać z dowolnymi dodatkami – jogurtem, owocami, miodem, syropem owocowym, czekoladowym, klonowym. Słodkie placki nadają się doskonale zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Smacznego!