Przepis na słodkie tosty z kokosem
Przepis na słodkie tosty z kokosem
W polskich sklepach spożywczych i supermarketach możemy obecnie kupić kokosy pod wieloma różnymi postaciami: jako całe orzechy, mleczko kokosowe, olej kokosowy, wodę, wiórki, chipsy, a nawet kokosową mąkę. Kokos dobrze wpływa na poprawę funkcjonowania układu nerwowego, gojenie się ran, znane są także jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Dlatego warto go spożywać na co dzień, bo choć jak jego kuzyni, inne orzechy, jest kaloryczny, to jednak jego wpływ na zdrowie jest nieoceniony. Poniżej znajdziesz przepis, jak można wykorzystać go do przygotowania śniadania i tym samym urozmaicić nieco spowszedniałe już tosty.
Przygotowanie masy
Przepis na te tosty jest bardzo łatwy i przypomina nieco przygotowania tostów francuskich, więc na pewno nie będziesz miała z nim problemów. Rozbij jajka i wrzuć je do pojemnika od blendera lub misy od miksera. Dodaj łyżeczkę cukru, mleko zwykłe, mleko kokosowe i wiórki kokosowe. Następnie pokrój banany w kostkę i dorzuć je do reszty składników. Całość wymieszaj, najlepiej w sposób pulsacyjny. Powstałą masę kokosowo-bananową przelej do większej miski.
Smażenie
Tosty możesz smażyć na patelni do smażenia bez tłuszczu albo na zwykłej, rozgrzewając na niej odrobinę masła. Każdą kromkę chałki lub chleba maczaj dokładnie w masie, a następnie smaż z dwóch stron, aż się zarumienią (około 3 – 4 minut na małym ogniu z każdej strony).
Serwowanie
Tosty podawaj wtedy, kiedy są ciepłe. Możesz posypać je cukrem pudrem albo polać rozpuszczoną czekoladą. Będzie to pyszne śniadanie, które z chęcią zjedzą zarówno maluchy, jak i dorośli. Smacznego!