Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na granolę ze świeżym kokosem

Opiekun artykułu: darken
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Przepis na granolę ze świeżym kokosem

Przepis na granolę ze świeżym kokosem

Granola to, można powiedzieć, rodzaj specyficznego musli. Różni się ona tym od zwykłych płatków z bakaliami, że występuje w postaci zbitych i chrupiących kulek stworzonych z połączenia składników musli za pomocą miodu. Granola jest więc słodsza niż tradycyjne płatki i można również dodawać ją do wypieku batoników lub deserów jogurtowo-owocowych. Jest także bardziej kaloryczna, ale za to smakuje wybornie i od czasu do czasu, nawet na diecie odchudzającej, można sobie pozwolić na takie pyszne śniadanie. Poniżej znajdziesz przepis na granolę o posmaku kokosowym.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

3 szklanki płatków owsianych

1 szklanka startego kokosa

¾ szklanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

¾ szklanki posiekanych migdałów

½ szklanki żurawiny suszonej

pół kostki masła (100 g)

1/3 szklanki miodu

½ szklanki pokrojonej czekolady

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka soli

3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka startego kokosa ¾ szklanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich ¾ szklanki posiekanych migdałów ½ szklanki żurawiny suszonej pół kostki masła (100 g) 1/3 szklanki miodu ½ szklanki pokrojonej czekolady 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soli
  • Przygotowanie składników

    Przyszykuj dużą miskę, która będzie ci służyć do dokładnego wymieszania składników. Wsyp do niej płatki owsiane, posiekane orzechy, migdały, a także starty świeży kokos. Do przygotowania musli i granoli zawsze staraj się używać płatków górskich, a nie błyskawicznych – prezentują się one lepiej i mają więcej składników odżywczych. Następnie dodaj sól i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.

  • Słodycz granoli

    Słodycz granoli uzyskasz dzięki miodowi. Niestety, traci on swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, więc jeśli chcesz, możesz zamienić go na cukier trzcinowy albo stewię. Do garnuszka wrzuć pół kostki masła i rozpuść je, a następnie dodaj miód. Całość wymieszaj. Ściągnij garnek z ognia i dodaj twój syrop do wcześniej przygotowanych suchych składników. Łyżką połącz składniki z syropem, tak abyś miał pewność, że wszystkie zostaną nim dokładnie oblepione.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Masę na granolę przełóż do blachy pokrytej papierem pergaminowym. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 40 minut. W tym czasie dwukrotnie, po 15 minutach i po 30 minutach, wyciągnij granolę z piekarnika i zamieszaj ją. Kiedy przestygnie, dodaj do niej żurawinę oraz czekoladę.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Granolę podawaj na śniadanie z jogurtem lub z mlekiem. Możesz także używać jej przy serwowaniu deserów z owocami oraz jogurtem bałkańskim – nada mu chrupkość. Smacznego!

Popularne tagi
  • szpinak
  • jajka
  • syrop czekoladowy
  • składniki spożywcze
  • tosty z serem
  • przyprawy
  • domowy fast food
  • pomidor
  • tosty z duchami
  • przepis na omlet z pomidorami
  • dziecko
  • przepis na placki owsiane
  • śniadanie na ciepło
  • przepis na babeczki szpinakowe
  • danie śniadaniowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising