Przepis na granolę ze świeżym kokosem
Przepis na granolę ze świeżym kokosem
Granola to, można powiedzieć, rodzaj specyficznego musli. Różni się ona tym od zwykłych płatków z bakaliami, że występuje w postaci zbitych i chrupiących kulek stworzonych z połączenia składników musli za pomocą miodu. Granola jest więc słodsza niż tradycyjne płatki i można również dodawać ją do wypieku batoników lub deserów jogurtowo-owocowych. Jest także bardziej kaloryczna, ale za to smakuje wybornie i od czasu do czasu, nawet na diecie odchudzającej, można sobie pozwolić na takie pyszne śniadanie. Poniżej znajdziesz przepis na granolę o posmaku kokosowym.
Przygotowanie składników
Przyszykuj dużą miskę, która będzie ci służyć do dokładnego wymieszania składników. Wsyp do niej płatki owsiane, posiekane orzechy, migdały, a także starty świeży kokos. Do przygotowania musli i granoli zawsze staraj się używać płatków górskich, a nie błyskawicznych – prezentują się one lepiej i mają więcej składników odżywczych. Następnie dodaj sól i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj.
Słodycz granoli
Słodycz granoli uzyskasz dzięki miodowi. Niestety, traci on swoje właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, więc jeśli chcesz, możesz zamienić go na cukier trzcinowy albo stewię. Do garnuszka wrzuć pół kostki masła i rozpuść je, a następnie dodaj miód. Całość wymieszaj. Ściągnij garnek z ognia i dodaj twój syrop do wcześniej przygotowanych suchych składników. Łyżką połącz składniki z syropem, tak abyś miał pewność, że wszystkie zostaną nim dokładnie oblepione.
Pieczenie
Masę na granolę przełóż do blachy pokrytej papierem pergaminowym. Włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 40 minut. W tym czasie dwukrotnie, po 15 minutach i po 30 minutach, wyciągnij granolę z piekarnika i zamieszaj ją. Kiedy przestygnie, dodaj do niej żurawinę oraz czekoladę.
Serwowanie
Granolę podawaj na śniadanie z jogurtem lub z mlekiem. Możesz także używać jej przy serwowaniu deserów z owocami oraz jogurtem bałkańskim – nada mu chrupkość. Smacznego!