Advertising
Zakumaj.pl

Pomysłowe szaszłyki wielkanocne

Opiekun artykułu: bankier
Pomysłowe szaszłyki wielkanocne

Pomysłowe szaszłyki wielkanocne

Nie zawsze ma się ochotę na obfity posiłek, zwłaszcza w święta, kiedy chce się spróbować wszystkich smakołyków po trochu. Żeby nie zapełnić przesadnie żołądka, można przygotować szaszłyki wielkanocne z jajek oraz warzyw. Smaczna i niewielka przekąska przypadnie do gustu każdemu.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Dobre składniki to dobre szaszłyki. Do ich wykonania potrzebne jest:
    * 16 jajek przepiórczych,
    * 8 pomidorków koktajlowych,
    * 8 oliwek,
    * 8 plasterków szynki suszonej,
    * 4 cebulki marynowane,
    * oliwa,
    * natka pietruszki,
    * liście sałaty,
    * kiełki (dowolne),
    * pieprz.
    Jeżeli chce się dodać do szaszłyków dodatkowe składniki, nic nie stoi na przeszkodzie. Bardzo dobrze sprawdzi się żółty ser albo pokrojona w kostkę feta, jednak trzeba uważać, żeby kostki były odpowiedniej grubości, aby nie rozpadły się w czasie nakłuwania.Poza produktami spożywczymi niezbędne są również drewniane patyczki do szaszłyków.

  • Krok pierwszy

    Przepiórcze jajka należy ugotować na twardo. Wystarczy im 5 minut we wrzącej wodzie. Dłuższy czas może sprawić, że zaczną pękać i białko wydostanie się na zewnątrz. Po ugotowaniu ostudzić w zimnej wodzie, a następnie obrać ze skorupki. Po wykonaniu tego przygotować 8 patyczków do szaszłyków.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patyczek nadziać 1 jajko, następnie zwinięty plasterek szynki, oliwkę, kiełki, znów szynkę, pomidorka i jajko. Kolejność jest dowolna, lecz warto zadbać o to, żeby na każdym szaszłyku znalazły się dwa jajka. Jeśli chce się dodać również ser żółty, wtedy najlepiej kupić go w kostce zamiast w plasterkach. Dzięki temu można go łatwiej pokroić na zgrabne kostki, które łatwo nabijać na patyczki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przygotowane szaszłyki ułożyć na dużym, najlepiej kolorowym talerzu. Można ozdobić pozostałymi kiełkami albo kawałkami natki pietruszki, żeby wszystko pachniało bardziej aromatycznie. Polać oliwą.

    Podawać zaraz po przyrządzeniu. Można dodać również kawałki bagietki dla smaku. Jednocześnie dla dzieci można wykonać wersję owocową z ich ulubionych rodzajów owoców.

Popularne tagi
  • stół świąteczny
  • wielkanocne danie
  • sposób na jajka faszerowane
  • wypełnianie skorupek
  • ciemna czekolada
  • domowy chleb
  • przepis na słodkie gniazdka
  • orzechy włoskie
  • ukraina
  • przepis na hummus
  • ciasteczka wielkanocne
  • maślanka
  • groch
  • serek homogenizowany
  • forma do ciasta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising