Advertising
Zakumaj.pl

Pozytywne właściwości orzechów

Opiekun artykułu: kielas
Pozytywne właściwości orzechów

Pozytywne właściwości orzechów

Dobre do chrupania, dobre do deserów, dobre nawet do niektórych rodzajów mięs jako dodatek o specyficznym smaku. Jednak to nie smak jest największym bogactwem orzechów, a to, co można w nich znaleźć. Składniki odżywcze zawarte w tych twardych drobiazgach są niezbędne do poprawy funkcjonowania niektórych narządów wewnętrznych oraz dostarczają minerałów, które są odpowiedzialne za poprawę koncentracji i pamięci lepiej niż cokolwiek innego.

Advertising
Advertising
  • Orzechy laskowe

    Orzechy laskowe

    Są jednymi z najchętniej i najczęściej jedzonych orzechów. Ich niewielki rozmiar i przyjemny smak zachęca do tego, żeby stały się zdrową przekąską, nawet dla dzieci. Poprawiają ich zdolności umysłowe, a także działają jak naturalne czyszczenie zębów, ponieważ mogą zapobiegać rozwojowi próchnicy. Bardzo dobrze wpływają na stan organizmu osób dotkniętych anemią. Nie ma również przeciwwskazań, żeby nie jadły ich osoby z cukrzycą. Mogą im zastąpić inne produkty, a lekko słodkawy smak zachęca zarówno do jedzenia ich samych, jak i dodawania do innych dań, w tym do sałatek. Dodatkowo zawierają duże ilości witaminy młodości, czyli witaminy E.

  • Orzechy ziemne

    Orzechy ziemne

    Pyszne do jedzenia zarówno zaraz z łupinki, jak i jako masło orzechowe. W obu przypadkach zdrowe i zawierające dużą ilość potrzebnych tłuszczy. Tłuszcze linolenowy i arachidowy nie tylko przydają się do przeprowadzania różnego rodzaju procesów wewnątrz ciała, lecz są odpowiedzialne za obniżanie cholesterolu. Poza nimi, tak jak inne orzechy zawierają witaminę E oraz witaminy z grupy B, które wspomagają procesy myślowe oraz wchłanianie magnezu i żelaza do krwi.

  • Orzechy włoskie

    Orzechy włoskie

    Popularne i chętnie jadane, zwłaszcza w okresie zimowym. Stały się niepisanym symbolem świąt Bożego Narodzenia, kiedy stają się elementem zarówno dekoracji domowych, jak i ciast i ciasteczek. Trzeba jednak pamiętać, że są jednymi z najbardziej kalorycznych orzechów, więc osoby dbające o linię nie powinny przesadzać z jedzeniem go w dużych ilościach. Jednak jeżeli komuś zależy na szybkiej budowie masy mięśniowej, orzechy włoskie będą doskonałym wyborem. Zawierają duże ilości białka odpowiedzialnego za budowę mięśni, a także kwas linolenowy, który jest niezbędny dla bezpiecznego funkcjonowania organizmu.

  • Migdały

    Migdały

    Ze względu na swój smak oraz wygląd często służą do ozdabiania ciast, do kremów, do pieczenia. Jednak nie są to ich jedyne właściwości. Zwane są najszlachetniejszymi orzechami i jest w tym sporo prawdy, zwłaszcza jeżeli spojrzy się na to, że są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i w kosmetologii. Poza pięknymi włosami i piękną skórą migdały zapewniają również piękne wnętrze. Chronią układ krwionośny oraz układ nerwowy, obniżają poziom złego cholesterolu. Zawarte w nich witaminy z grupy B, zwłaszcza B12 oraz witamina PP wpływają na poprawę pamięci i koncentracji. Ułatwiają również wchłanianie się magnezu niezbędnego do przeprowadzania procesów myślowych. Migdały używane w kosmetykach mają zdolności wygładzające naskórek.

Popularne tagi
  • ryby jako źródło wapnia
  • tryptofan
  • bułka
  • flora bakteryjna
  • gdzie znajdują się tłuszcze trans
  • kanapki
  • miód manuka a bakterie
  • zła dieta
  • podwyższony poziom cukru
  • kiedy jeść śniadanie
  • elektronika
  • praca mózgu
  • dlaczego guma do żucia jest szkodliwa
  • posiłek
  • dieta cytrynowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising