Wybrane proste potrawy na Wielki Post
Wybrane proste potrawy na Wielki Post
Wielki Post to czas, który rozdziela karnawał od świąt wielkanocnych. Nie każdy go celebruje, jednak dla wielu osób, nawet nie bardzo religijnych, związany jest z pewnym ograniczeniem w ilości spożywanych posiłków oraz ich jakości. Zamiast dwudaniowych obiadów, ciężkich mięs i sosów, częściej pojawiają się postne dania. Żeby 40 dni nie stanowiło monotonii jedzeniowej, warto sięgnąć po któryś z podanych poniżej przepisów.
Ziemniaki z ziołami
Ziemniaki są idealnym daniem na czas Wielkiego Postu, ponieważ nadają się do wykonania wielu ciekawych potraw. Smaczne są już jako najprostsze, z ziołami. Do ich przyrządzenia niezbędne jest:
* 6 dużych ziemniaków,
* oliwa z oliwek,
* sól morska,
* tymianek suszony,
* rozmaryn suszony,
* papryka mielona ostra,
* papryka mielona słodka.
Ziemniaki dokładnie obrać. Umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać zimną wodą i posolić. Gotować, aż zmiękną, po czym odcedzić.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Przełożyć do niego ziemniaki, posypać przyprawami i zamieszać, obtaczając ziemniaki w ziołach. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 – 40 minut.Śledzie w śmietanie
W czasie postu zwiększa się spożycie ryb, szczególnie śledzi. Jedną z głównych potraw wielkopostnych są śledzie w śmietanie. Aby je przygotować, potrzebne są:
* 3 filety śledziowe solone,
* 2 jabłka,
* 1 pęczek koperku,
* 1 cebula,
* śmietana,
* sok z cytryny,
* pieprz biały.
Jabłko pokroić w podłużne paseczki. Pokropić sokiem z cytryny. Cebulę bez łupinki pokroić w piórka. Koperek posiekać, dodać do reszty składników razem z pieprzem oraz śmietaną. Zamieszać.Śledzie, wcześniej namoczone, pokroić w kostkę. Dodać do śmietany i również wymieszać. Podawać od razu albo schłodzone.Groszek z dodatkami
Podczas postu warto jadać również więcej warzyw, zwłaszcza zielonych. Do przygotowania zielonego dania przyda się:
* 250 g zielonego groszku,
* 2 łyżki orzechów włoskich, mielonych,
* 1 łyżka masła,
* 1 łyżka bułki tartej,
* sól,
* pieprz.
Groszek ugotować, aż zmięknie. Na patelni roztopić masło i podsmażać groszek przez 4 minuty. Dodać orzechy, przyprawy, orzechy. Wymieszać całość i jeszcze przez 3 – 4 minuty podsmażać. Podawać na ciepło.