Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na alkoholowe bałwanki na patyku

Opiekun artykułu: dawidagawasa
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Przepis na alkoholowe bałwanki na patyku

Przepis na alkoholowe bałwanki na patyku

Kto powiedział, że smakołyki są tylko dla dzieci? Dziś przygotujemy wersję przeznaczoną tylko dla dorosłych. Bedą to alkoholowe bałwany, którymi ze spokojem możesz przywitać twoich znajomych, czyli nieco wyrośniętych łakomczuchów. Nie martw się, nie będą rozczarowani. Oprócz nuty słodkości z pewnością łatwo wyczują tutaj sporą nutę alkoholu, co każdemu przypadnie do gustu. Przepis jest dosyć prosty i przyjemny, więc nie będziesz miał z nim absolutnie żadnego problemu. No i najważniejsze – po powrocie z imprezy twoi kumple będą mogli powiedzieć swoim partnerkom, iż nic nie pili. Jak je przygotować? Oto przepis.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 szklanka rumu Bacardi

3 szklanki pinacolady

24 cukierków toffi

30 g żelatyny spożywczej

12 patyczków do drinków lub szaszłyków

jadalne koraliki w kolorze czarnym i pomarańczowym lub pisaki spożywcze w tychże kolorach

3 okrągłe foremki lub szklanki o różnych średnicach (takich, aby powstał bałwan)

1 szklanka rumu Bacardi 3 szklanki pinacolady 24 cukierków toffi 30 g żelatyny spożywczej 12 patyczków do drinków lub szaszłyków jadalne koraliki w kolorze czarnym i pomarańczowym lub pisaki spożywcze w tychże kolorach 3 okrągłe foremki lub szklanki o różnych średnicach (takich, aby powstał bałwan)
  • Przygotuj śnieżne kule

    Przygotuj śnieżne kule

    Naszymi śnieżnymi kulami będą rum i pinacolada z dodatkiem żelatyny. Zacznij od przelania schłodzonego rumu do dużej miski lub rondelka. Dodaj do niego żelatynę i dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj. W innym rondelku podgrzewaj pinacoladę do czasu, aż zacznie się gotować. Teraz możesz śmiało dodać ją do rondelka z rumem. Mieszaj kilka minut, do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gdy już uzyskasz jednolitą konsystencję, przelej swoją miksturę na natłuszczoną płaską formę. Najlepiej, aby płyn miał wysokość ok. 1,5 cm, wtedy bałwany wyjdą najlepiej. Włóż do lodówki na kilka godzin, aby żelatyna mogła związać.

  • Cylinder

    Żaden bałwan nie obędzie się bez odpowiedniego nakrycia głowy. Przygotujemy więc cylinder, który będzie nie tylko okazały, ale również pyszny. Co przygotowania jednego kapelusza użyjemy dwóch cukierków toffi. Rozmiękcz je w mikrofalówce, podgrzewając przez kilka sekund. Nie muszą być całkiem miękkie, wystarczy, że będą plastyczne. Jeden z nich spłaszcz na kształt dysku, a drugi uformuj w walec, który będzie górą cylindra. Złącz obie części ze sobą i nabij na nie patyczek do drinków.

  • Wytnij kółka z żelatyny

    Wytnij kółka z żelatyny

    Używając foremek, wytnij z żelatyny kółka, które posłużą ci do dalszej pracy. Po wycięciu 36 kółek (po 12 każdego rozmiaru), nabij je na patyczek, zaczynając od najmniejszego, do największego.

  • Udekoruj bałwana

    Aby trzy białe kółka przekształciły się w pełnoprawnego bałwana, potrzebna będzie odpowiednia dekoracja, która nada mu oczy, uśmiech oraz guziki na tułowiu. Oczywiście nie użyjemy do tego węgla, tylko czegoś nieco słodszego. Użyj do tego lukrowych kulek lub pisaka spożywczego. Twoje bałwany są już gotowe.

Popularne tagi
  • żeglarstwo
  • eggnog
  • mrożone truskawki
  • wódka truskawkowo-malinowa
  • przepis na nalewkę z kukułek
  • mrożona tequila
  • ciasteczka
  • sposób przygotowania nalewki
  • wisienka kandyzowana
  • cukierki
  • jezioro
  • ogórek
  • witamina c
  • wykonanie jelly shots
  • metody chłodzenia piwa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising