Advertising
Zakumaj.pl

Galaretki z alkoholem – idealne na imprezę

Opiekun artykułu: baabp
Galaretki z alkoholem – idealne na imprezę

Galaretki z alkoholem – idealne na imprezę

Udana impreza z alkoholem niekoniecznie musi oznaczać zestaw kieliszków i butelek na stole. Alkohol można podać w zaskakującej formie galaretek, które są nie tylko urozmaiceniem zabawy, ale również wprowadzają do głowy miły szum. Kolorowe, zabawne, mogą mieć różne kształty. Warto przygotować je zarówno na urodziny, jak i na zwykłe spotkanie z przyjaciółmi.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do wykonania galaretek alkoholowych, zwanych również jelly shots, potrzebne są następujące elementy:
    * 150 ml wódki,
    * 250 ml wody,
    * 5 cytryn,
    * 1 opakowanie galaretki (smak dowolny).

  • Pierwszy krok

    Galaretkę do wykonania przysmaku przygotować w taki sam sposób, jak każe opakowanie. Należy jedynie zmniejszyć ilość wody. Jeżeli będzie się chciało wykonać więcej jelly shots, wtedy warto użyć różnych kolorów galaretek, będzie to wyglądało znacznie ciekawiej. Ostudzić.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gdy galaretka całkowicie wystygnie, dodać do niej alkohol i dokładnie wymieszać. Pozostawić w chłodnym miejscu aż do momentu kiedy galaretka zacznie gęstnieć, jednak wciąż będzie płynna. Można postawić ją w lodówce, lecz wtedy trzeba bardzo uważać, żeby nie doszło do całkowitego zestalenia zbyt szybko.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    W czasie gdy galaretka będzie gęstnieć, przygotować cytryny. Przekroić wszystkie na pół, a następnie przy pomocy małej łyżeczki wydobyć miąższ. Należy zrobić to bardzo dokładnie, żeby jak najmniej jego części pozostało na skórce. Przemyć uzyskane połówki, wysuszyć, po czym ustawić w stabilny sposób, np. w pojemniczkach na jajka na miękko.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po przygotowaniu cytryny uzupełnić każdą połówkę płynną jeszcze galaretką. Gdy wszystkie będą zapełnione, włożyć je do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie wyjąć, przekroić każdą cytrynę na pół, uzyskując wygodne do chwytania i jedzenia kształty. Podawać od razu.Im więcej kolorów będą miały galaretki alkoholowe, tym lepiej będą wyglądać na talerzu i bardziej skuszą gości.

Popularne tagi
  • jalapeno
  • puree ogórkowe
  • oryginalna margarita
  • smoothie pomarańczowe
  • liście mięty
  • przepis na galaretkę w cytrynie
  • drugie śniadanie
  • margarita truskawkowa
  • ochłodzenie
  • sezon na wiśnie
  • wisienka kandyzowana
  • ciało
  • cień
  • pietruszka
  • nalewka ze śliwek
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising