Przepis na banoffee
Przepis na banoffee
Nie każdy z nas ma talent do pieczenia ciast, wszak nie jest to umiejętność ani każdemu potrzebna, ani taka, która przychodzi sama. Można mieć smykałkę do robienia słodkości, ale potrzeba wielu prób, porażek, sukcesów, a także wiedzy, by osiągnąć cukiernicze mistrzostwo. Są jednak takie przepisy, które jest w stanie odtworzyć praktycznie każdy, jeśli tylko skupi się na przestrzeganiu instrukcji, a efekt takiej prostej zabawy będzie spektakularny oraz smaczny. Do takich przepisów należy z pewnością ten na tak zwane banoffee, czyli ciasto składające się z kruchego spodu, bananów pokrojonych w plasterki, karmelu oraz bitej śmietany. Szybko się je przygotowuje i tak samo szybko znika ono z blachy, ponieważ jest to ciasto, które uwielbiają wszystkie łasuchy. Zaskocz rodzinę tym prostym, acz przepysznym przepisem już dziś.
Przygotowanie spodu
To ciasto jest tak proste, że nie trzeba piec do niego nawet spodu. Wystarczy trochę wyobraźni i można go zrobić z ciastek oraz masła.Jeśli nie masz blendera, włóż herbatniki pełnoziarniste do torebki foliowej i pokrusz je za pomocą tłuczka do mięsa. Jeśli masz blender, to po prostu pokrusz je w nim. Muszą mieć one bardzo sypką konsystencję. Następnie przełóż je do miski.W rondelku rozpuść masło, a następnie lekko je schłodź. Potem dodaj je do herbatników i bardzo dokładnie wymieszaj. Tortownicę lub formę do tarty wyłóż tak przygotowany spodem, dociskając go mocno do brzegów blachy. Wstaw spód do lodówki na około godzinę, aby się tam utrwalił.
Przygotowanie masy kajmakowej
Na spód mogłabyś wylać sam kajmak, ale dobrze jest go nieco urozmaicić. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuść jedną tabliczkę czekolady gorzkiej, a drugą mlecznej. Następnie w misce wymieszaj je dokładnie z kajmakiem. Tak powstałą masę wylej teraz na spód ciasta i rozprowadź po nim równomiernie.
Układanie bananów
Banany obieramy, odkrawamy od nich końcówki, a następnie kroimy w dość grube talarki. Plasterki bananów układamy równo na masie kajmakowej.
Bita śmietana
Do miski od miksera wlej śmietanę kremówkę 36%. Zacznij ją ubijać. Kiedy zobaczysz, że już prawie kończysz, dopiero wtedy dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę, aż do jego rozpuszczenia. Ubitą śmietanę wyłóż na banany i wygładź. Możesz także zrobić z niej wzorki za pomocą torebki foliowej z uciętą końcówką. Na koniec zetrzyj trochę gorzkiej czekolady dla dekoracji.
Chłodzenie
Przed podaniem banoffee należy schłodzić przez około 8 godzin. Jeśli będziesz chciała je podać, wówczas wyjmij je z lodówki na około pół godziny przed, aby masa czekoladowa nie była zbyt zwarta. Smacznego!