Przepis na mini tiramisu w pucharkach
Przepis na mini tiramisu w pucharkach
Jeśli mielibyśmy powiedzieć, jaki deser kojarzy nam się niewątpliwie z Włochami, to zdecydowana większość z nas wskazałaby oczywiście na tiramisu – ciasto podawane zazwyczaj w kształcie prostokąta jako cudowny deser do poobiedniej kawy. We Włoszech natomiast tiramisu jada się nawet na śniadanie. Jego podstawą jest oczywiście biszkopt w połączeniu ze słynnym serkiem mascarpone oraz likierem Amaretto, który to alkohol nadaje tiramisu migdałowego posmaku. Zarówno wśród włoskich, jak i wśród polskich gospodyń można spotkać co najmniej kilkanaście różnych wersji tego ciasta, z różnymi proporcjami, formami podania, zamiennikami. Poniżej poznasz przepis na mini tiramisu podawane w pucharkach. To świetny deser na przyjęcie, który można podać zamiast lodów. Z pewnością sprawdzi się doskonale, a na dodatek unikniesz kłopotów z krojeniem tego ciastka.
Przygotowanie kremu I
Przygotowanie tiramisu zaczniemy od zrobienia kremu na bazie serka mascarpone. Jednak zanim go dodamy, musimy utrzeć żółtka z cukrem i esencją waniliową. Wlej wodę do garnuszka i postaw go na ogniu. Czekaj, aż się zagotuje, a ty w tym czasie wbij do miski same żółtka i dodaj esencję oraz cukier. Kiedy woda w garnku się zagotuje i będzie parować, podłóż miskę i zacznij ucierać nad parą żółtka z resztą składników. Ucieraj tak długo, aż się połączą i stworzą jednolitą kolorystycznie konsystencję. Odstaw mieszaninę na kilka chwil, aż ostygnie.
Przygotowanie kremu II
Kiedy nasza żółtawa mieszanina już ostygnie, trzeba do niej dodać mascarpone. Dodawaj go łyża po łyżce, cały czas miksując na wolnych obrotach. Jeśli uważasz, że masa wyszła za gęsta, to możesz ją nieco rozrzedzić choćby kremówką.
Nasączanie biszkoptów
Teraz przejdziemy do nasączania biszkoptów. Zaparz filiżankę bardzo mocnej kawy. Następnie, kiedy już przestygnie, dodaj do niej około 2 – 3 łyżek Amaretto (w zależności od tego, jak bardzo intensywnie ma być wyczuwalny jego smak). Wymieszaj kawę z likierem i zamaczaj w nim biszkopty. Mają stać się miękkie, jednak uważaj, nierozpadające się. Ułóż z biszkoptów pierwszą warstwę w pucharkach.
Przekładanie
Kiedy będziesz miała już gotową pierwszą warstwę biszkoptów, nałóż na nie warstwę kremu serowego. Potem znowu namocz biszkopty, połóż w pucharkach i wysmaruj kremem. Rób tak, aż skończy ci się naczynie. Pamiętaj jednak, że górna warstwa musi być kremowa. Zakryj ją całą wiórkami z gorzkiej czekolady (zetrzyj czekoladę na tarce o grubych oczkach).
Serwowanie
Tiramisu w pucharkach podawaj z długimi łyżeczkami oraz kawą. Pamiętaj, że przed podaniem powinno chłodzić się około dwóch godzin w lodówce. Możesz je także udekorować truskawką albo liściem mięty.