Advertising
Zakumaj.pl

Doskonały podwieczorek – biszkopt z truskawkami

Opiekun artykułu: kulturabedzin
Doskonały podwieczorek – biszkopt z truskawkami

Doskonały podwieczorek – biszkopt z truskawkami

Korzystając z tego, że w sklepach pojawiają się coraz częściej świeże owoce, można rozpocząć wypiek dobrych ciast. Nie muszą być one bardzo czasochłonne i zmuszać do spędzania całego dnia w kuchni. Biszkopt z truskawkami można przygotować bardzo szybko i cieszyć się jego smakiem jeszcze tego samego dnia, w ramach podwieczorku.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Żeby wykonać pyszne ciasto, trzeba zebrać odpowiednie składniki. Wśród nich znajdują się:
    * 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 1/3 szklanki mleka,
    * 5 jaj,
    * 200 g masła,
    * 500 g truskawek,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * cukier puder do posypania.
    Należy również przygotować formę do pieczenia, w dowolnym kształcie – okrągłą, prostokątną, podłużną.

  • Krok pierwszy

    Do rondla ze stali nierdzewnej – najlepiej – wlać mleko, wsypać cukier waniliowy oraz pokrojone na kawałki masło. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, aż do roztopienia się masła. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jajka rozdzielić, wbijając do osobnej miski białka, a do drugiej żółtka. Białka ubić na puszystą masę przy pomocy miksera. Następnie, nie zaprzestając miksowania, dodawać po trochu, po 1 łyżce cukier, aż do powstania lśniącej piany. Wtedy rozpocząć pojedyncze dodawanie żółtek i dalsze miksowanie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Mąkę zmieszać lub przesiać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać powoli ostudzone mleko z masłem, cały czas mieszając lub miksując na najniższych obrotach. Gdy masy połączą się ze sobą, rozpocząć dodawanie mąki. Najlepiej po kilka łyżek, zamiast całości od razu. Wymieszać dokładnie, do powstania jednolitej konsystencji.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Przelać do niej gotową masę. Truskawki umyć, osuszyć, a następnie oprószyć je mąką, dzięki czemu nie opadną na dół ciasta, lecz utrzymają się na wierzchu. Jeżeli są bardzo duże, warto przekroić je na mniejsze kawałki. Posypać nimi masę, po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 50 minut.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • biszkopty
  • słodki krem
  • przepis na ciasto na tartę
  • pieczarki
  • ciasto rabarbarowo-migdałowe
  • ciasto bez pieczenia
  • odwrócone ciasto z ananasem
  • miodowy lukier plastyczny
  • polewa czekoladowa
  • masa orzechowa
  • ser twarogowy
  • serwowanie szarlotki
  • przygotowanie tarty z truskawkami
  • kąpiel wodna
  • cappuccino
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising