Advertising
Zakumaj.pl

Wakacyjny przysmak – ciasto z malinami

Opiekun artykułu: krakpol
Wakacyjny przysmak – ciasto z malinami

Wakacyjny przysmak – ciasto z malinami

Czerwone i pięknie pachnące maliny to wyśmienity składnik wielu letnich deserów. Budyń, sok malonowy, ciasteczka, liczne napoje to wspaniałe dodatki na letnie popołudnie. Jednak wśród nich króluje inny deser, mianowicie ciasto z malinami. Słodkie i pyszne sprawia, że chce się od razu zjeść kilka kawałków. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na dobry wypiek.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Dobre ciasto to odpowiednie proporcje składników. Na ciasto malinowe ozdobione kruszonką trzeba przygotować następujący zestaw, na ciasto:
    * 300 g mąki,
    * 200 g masła,
    * 50 g otrąb pszennych,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 2 jajka,
    * 500 g malin.
    Do wykonania kruszonki potrzeba:
     * 150 g mąki,
    * 100 g masła,
    * 50 g cukru,
    * 50 g wiórków kokosowych.

  • Pierwszy krok

    Na początek należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wcześniej rozgrzany piec pozwoli na lepsze wyrośnięcie ciasta.W osobnej misce połączyć mąkę, cukier, otręby oraz masło i rozpocząć wyrabianie ciasta, aż powstanie z niego żółta kruszonka.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do częściowo wyrobionego ciasta wbić jajka i dalej zagniatać aż do uzyskania gotowej masy. Powinna być żółta i miękka, lecz nie przesadnie. Gdy jest zbyt mokra, można dodać 1 – 2 łyżki mąki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Formę do pieczenia, najlepiej prostokątną, choć nie jest to konieczne, wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do środka ciasto i wyrównać jego powierzchnię.Maliny przemyć delikatnie, żeby się nie rozpadły, po czym posypać nimi ciasto, układając je na nim w miarę równomiernie.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, po czym wyrobić szybko, mieszając łyżką. Następnie palcami pokruszyć uzyskaną kruszonkę na maliny, po czym wstawić formę do piekarnika i piec przez 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Popularne tagi
  • złoty syrop
  • biszkopt z owocami
  • przepis na tartę z bananami
  • aromat waniliowy
  • przygotowanie babeczek
  • ciasto dyniowe
  • murzynek
  • galaretka cytrynowa
  • warstwowe brownies
  • soda oczyszczona
  • tort kawowy
  • biszkopt z truskawkami
  • piana z białka
  • składniki spożywcze
  • sernik angielski
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising