Pieczenie ciast – podstawowe zasady
Pieczenie ciast – podstawowe zasady
Pieczenie ciast nie musi jawić się jako trudna sztuka, a przepisy niczym tajemnicze zaklęcia. Może być łatwe i przyjemne, zwłaszcza jeżeli poza recepturą ma się jeszcze przydatne rady, które sprawią, że wszystkie ciasta oraz ciasteczka będą wychodziły idealnie.
Uwaga na przepis
Zanim przejdzie się do mieszania składników, należy uważnie, najlepiej kilka razy, przeczytać przepis. Dzięki temu uniknie się ewentualnych pomyłek. Dodatkowo idąc do sklepu po składniki, najlepiej wypisać je sobie na osobnej kartce, pozwoli to na zakup wszystkich, bez konieczności późniejszego wychodzenia do sklepu w połowie pracy.
Przygotowanie mąki
Do pieczenia używa się zazwyczaj mąki pszennej lub tortowej, które są już przesiane i nie jest konieczne, aby przesiewać je przez sitko. Pomimo tego warto to zrobić, gdyż dzięki temu zabiegowi w mące znajdzie się więcej powietrza, co wpłynie na lepszą pulchność ciasta.
Składniki ciasta
Są gospodynie, które potrafią działać i piec „na oko”, jednak nie wszystkim udaje się ta trudna sztuka. Z tego powodu, zabierając się do pieczenia, lepiej dokładnie trzymać się przepisu, zwłaszcza gdy wykonuje się ciasto po raz pierwszy. Dzięki odmierzaniu prawidłowych ilości nie zmarnuje się składników, gdy ciasto się nie uda.
Mieszanie mąki
Dodawanie mąki do pozostałych składników to jedna z najważniejszych czynności przy pieczeniu ciasta. Po pierwsze, przed dosypaniem jej należy dodać do produktu proszek do pieczenia lub sodę, dzięki czemu ciasto lepiej urośnie. Po drugie, najlepiej ustawić małe obroty miksowania, ponieważ przy szybszych z mąki wydziela się gluten, powodując twardnienie ciasta.
Ustawienie piekarnika
Zanim włoży się formę z ciastem do piekarnika, trzeba zadbać o to, aby był już nagrzany. Rozpoczęcie nagrzewania w momencie włożenia ciasta może sprawić, że nie urośnie ono tak, jak powinno. Nagrzanie jest istotne przede wszystkim w przypadku ciast drożdżowych. Powinny one trafić od razu do ciepłego (lecz nie bardzo gorącego) piekarnika.
Przygotowanie formy
Wyciąganie ciasta z formy, po jego upieczeniu się, bywa nieraz dużym problemem. Nawet, kiedy jest już ostudzone. Żeby tego uniknąć, najlepiej wyłożyć formę papierem do pieczenia lub papierem pergaminowym. To samo dotyczy blachy na ciasteczka. Dzięki temu nie przylepią się one do blaszki i nie trzeba będzie ich zeskrobywać.