Pyszne warstwowe brownie na deser
Pyszne warstwowe brownie na deser
Brownie jest ciastem znanym wszystkim. Bardzo czekoladowe, bardzo słodkie, bardzo szybko znikające ze stołu. Żeby było jeszcze lepsze można je urozmaicić, dodając do niego dwie nowe warstwy, które sprawią, że ciasto będzie słodsze i jeszcze smaczniejsze. Wymaga to trochę pracy, ale warto. Aby mieć pewność, że deser uda się zgodnie z oczekiwaniami, dobrze jest wykorzystać poniższy przepis.
Potrzebne produkty
Ulepszone ciasto brownie składa się nie z jednej, a z trzech warstw, które smakują wyśmienicie. Do przygotowania każdej potrzebne są odpowiednie składniki. Warstwę brownie przygotowuje się z:
* 1 i 1/4 szklanki cukru,
* 3/4 szklanki kakao,
* 1/2 szklanki mąki,
* 2 jajek,
* 140 g masła,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Warstwę ciasteczkową przyrządza się z:
* 3/4 szklanki cukru kryształu,
* 1/4 szklanki brązowego cukru,
* 1 szklanki czekolady,
* 1 i 1/4 szklanki mąki,
* 115 g masła,
* 1 jajka,
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki soli.
Z kolei warstwę Oreo przygotowuje się z 1 paczki ciastek Oreo.Etap pierwszy
Do średniej wielkości garnka włożyć masło i stopić je na niewielkim ogniu. Gdy będzie już całkowicie roztopione, dodać cukier oraz kakao. Wszystko dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki i zdjąć z ognia.
Etap drugi
Stopniowo dodawać esencję, sól i jajka, cały czas mieszając. Kiedy jajka połączą się z masłem, zacząć dosypywać mąkę, a gdy ciasto będzie miało jednolitą, kakaową konsystencję, odstawić garnek na bok.
Etap trzeci
W osobnej misce połączyć ze sobą masło oraz cukier. Zmiksować oba składniki na puszystą masę, po czym dodać jajka. Gdy połączą się ze sobą, można przejść do dodawania mąki. Podobnie jak w przypadku warstwy brownie, należy robić to powoli, cały czas mieszając i dosypując sól, sodę, proszek do pieczenia. Na końcu dodać posiekaną na kawałki czekoladę. Wymieszać i odstawić na bok.
Etap czwarty
Na prostokątną blachę wyłożyć masę ciasteczkową z kawałkami czekolady. Docisnąć ją do dna. Na nią pokruszyć wszystkie ciasteczka Oreo, rozkładając je równomiernie po całej powierzchni. Ostatnią warstwą jest ciasto brownie, które trzeba wylać na ciasteczka.Wypełnioną ciastem blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec 30 – 35 minut. Po upieczeniu ostudzić przez 10 minut, a następnie podawać. Smacznego!