Przydatne zalety zielonego groszku
Przydatne zalety zielonego groszku
Zielony groszek często znajduje się na polskich stołach i to w różnych postaciach. Zupy, kremy, dodatki do galaretek, dodatki do sałatek oraz element nadzienia galaretek i innych potraw. Dodawanie go do tak wielu rzeczy jest bardzo korzystne, ponieważ zielony groszek, jak większość zielonych warzyw, ma wiele zalet dla ludzkiego organizmu.
Przeciwutleniacze
Warzywa zielone mają wiele zalet i wiele składników, które przydają się organizmowi zarówno w trakcie codziennych procesów, jak i chroniąc go przed potencjalnymi chorobami. Zawierają w sobie bardzo dużo przeciwutleniaczy, które rozbijają wolne rodniki, odpowiedzialne za powstawanie chorób nowotworowych. Jest ich bardzo dużo również w zielonym groszku, dlatego warto go dodawać do jak największej liczby potraw, a nawet jeść prosto z krzaków, kiedy ma najwięcej wartości odżywczych. Dodatkowo znaczna liczba przeciwutleniaczy dobrze wpływa na skórę, pozwalając jej na długo zachować jędrność, oraz opóźnia procesy starzenia się ciała.
Dla trawienia
Chociaż stary wierszyk dla dzieci twierdził, że od grochu boli brzuch, tak naprawdę jest on bardzo dobry dla układu pokarmowego, o ile zachowuje się umiar w jego spożywaniu. Chroni zarówno wątrobę, jak i żołądek, skutecznie zapobiegając rozwojowi nowotworów związanych z tymi organami. Poprawia trawienie i przyśpiesza usuwanie z jelit szkodliwych produktów przemiany materii, których rozkładanie się w układzie pokarmowym może powodować zatrucia oraz dolegliwości.
Dla odporności
Niepozorny zielony groszek bardzo dobrze dba o odporność. Ze względu na to, że dzięki puszkom z groszkiem i mrożonkom można go jeść cały rok, sprzyja on poprawie odporności. Oczywiście najlepszy jest świeży groszek, który można jadać latem, jednak ten, który przez cały rok można kupić w sklepach, również jest przydatny dla organizmu. Zawarte w nim polifenole, kwas foliowy i karotenoidy poprawiają działanie układu immunologicznego.
Dla krwi
Układ krwionośny potrzebuje stałej opieki, ponieważ to dzięki niemu tlen i niezbędne składniki odżywcze są dostarczane do wszystkich komórek ciała. Wszelkie zatory lub problemy z nią utrudniają naturalne procesy. Zielony groszek sprawia, że krew krąży poprawnie, nie dochodzi do pojawiania się skrzepów, a dodatkowo zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu nie dochodzi do rozwoju miażdżycy. Równocześnie jest w stanie regulować poziom cukru we krwi, a także działa oczyszczająco. Dzięki koktajlowi z groszku i innego zielonego warzywa, np. szpinaku, wypijanemu raz dziennie można skutecznie pozbyć się z krwi substancji toksycznych dostających się do organizmu.