Pyszne babeczki czekoladowe – jak je wykonać?
Pyszne babeczki czekoladowe – jak je wykonać?
Czekolada to przyjemność dla podniebienia oraz dla zmysłów. Powszechnie uważa się, że podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Chociażby z tego powodu warto od czasu do czasu włączyć ją do codziennego jadłospisu. Można w tradycyjnej formie, kostek czekoladowych, w formie cukierków albo smacznych babeczek, którym nie sposób się oprzeć.
Jakie produkty są potrzebne?
Wykonanie babeczek nie jest trudne, pod warunkiem że wcześniej przygotuje się dobrej jakości składniki, wśród których muszą znaleźć się:
* 2 szklanki mąki,
* 1 szklanka mleka,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki oleju,
* 1 jajko,
* 2 łyżeczki cukru waniliowego,
* 1/2 tabliczki czekolady.
Pierwszy krok
Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Zamiast zwykłej czekolady można użyć również pastylek czekoladowych.
Drugi krok
Do suchych składników wbić jajko, wlać mleko, olej i zacząć miksować na gładką masę. Po uzyskaniu gładkiej, brązowej masy wrzucić posiekaną czekoladę bądź pastylki w dowolnej ilości. Im ich więcej, tym więcej lekko rozpuszczonej czekolady wewnątrz, choć nie należy przesadzać, ponieważ babeczki nie będą duże.
Trzeci krok
Blachę do pieczenia zapełnić papilotkami silikonowymi albo papierowymi i łyżeczką zacząć uzupełniać je odpowiednią ilością ciasta. Wypełnić papilotki do 1/2 ich wysokości, a gdy już wszystkie będą pełne ciasta, wsunąć całą blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec babeczki przez 20 – 25 minut, aż mocno się zarumienią i nie będą płynne w środku. Po upieczeniu ostudzić. Podawać babeczki posypane cukrem pudrem albo polane polewą czekoladową, wedle uznania. Smakują tak samo doskonale zarówno z dodatkami, jak i bez nich.